С грандиозен скандал между БСП и Цветан Цветанов приключи закритото заседание на парламента, на което бяха изслушани ръководителите на специалните служби и министрите на вътрешните и на външните работи във връзка с терористичния акт в Бургас.

Минути преди да изпусне нервите си от парламентарната трибуна, Цветанов информирал депутатите, че фалшивата шофьорска книжка на атентатора от "Сарафово" е била засичана преди пет години в Пловдив. Според народните представители вътрешният министър обяснил, че през 2007 г. за първи път се появява в регистрите въпросният документ, намерен у нападателя на бургаското летище. Не било ясно обаче дали фалшивата шофьорска книжка е била използвана тогава от същото лице или не.

Терористът е живял в държава от ЕС към момента на атаката, като 20 години преди това е бил извън общността. В страната ни пристигнал на 29 юни във Варна и три пъти наемал автомобил, с който обикалял в Бургаско, допълнил още Цветанов.

След това последвало истинското му избухване пред депутатите, провокирано от обвинения от страна на социалистите, че МВР и службите за сигурност са отговорни за пропуските в националната сигурност и така се е стигнало до трагедията на бургаското летище. Вицепремиерът започнал да блъска по банките и да крещи, разказват депутати. Той от своя страна упрекнал левите, че не са предложили нито един текст за националната сигурност и че са популисти, ако казват, че е имало как атентатът да бъде предотвратен.

„Цветан Цветанов очевидно изпадна в истерия. Това е човек, който не може да си сдържа нервите и аз се съмнявам, че спокойно може да ръководи най-отговорното ведомство, което е МВР в момента”, заяви пред медиите депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов, провокирал с въпрос гнева на вицепремиера.

По думите на Мерджанов, след като Цветанов на няколко пъти предупреждавал, че не бива да се политизира този толкова важен въпрос, посочил необходимостта от парламентарен контрол на службите за сигурност. „Аз веднага го репликирах от място и го попитах за какъв парламентарен контрол настоява, след като той на няколко пъти е викан от нас, представителите на опозицията, в комисията и е отказал да присъства", обясни червеният депутат. Така шефът на МВР бил „уязвен и започна гневно да си служи с 20-те години преход”.

Опозицията остана обединена в обвиненията, че кабинетът е виновен за атаката срещу израелски туристи в морския град. Според лидера на сините Иван Костов, причината била в изместването на приоритетите – от национална сигурност към борба с корупцията.

„Не зададох въпрос при това изслушване, защото виновен за това, че България в момента е беззащитна да посрещне заплаха от терористичен акт, е кабинетът. Причината се състои в това, че България е свалила приоритета на заплахата от терористичен акт и изобщо не поддържа готовност да отразява такива заплахи”, заяви пред журналисти Костов.

Депутатът, който е и председател на Комисията за контрол на ДАНС, подчерта мнението си, изразено преди ден, че службите не могат да бъдат упреквани, тъй като те многократно са предупреждавали управляващите за пропуски в сигурността и възможни терористични нападения.

Такова мнение изказа и шефът на ДАНС Константин Казаков. „Службите и всички служители са много добре подготвени, работим много добре с партньорски служби и смятам, че от оперативна гледна точка, си изпълняват задълженията. Каквото имаше, всичко съм докладвал и на Консултативния съвет за национална сигурност, и в пленарна зала”, посочи той.

От ДПС предложиха в парламента представители на етнически малцинства да станат част от службите – това била важна част от интегритета и можело да помогне за завишаването на националната сигурност.

Всички партии се обединиха около предложението за увеличаване бюджета на службите с цел по-добрата им бъдеща работа.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти