Негативно – така парламентарната Комисия за контрол на ДАНС оцени годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2011 г. Оценката на документа, внесен в Народното събрание от Министерски съвет, съобщи председателят на комисията Иван Костов.

Очевидно атентатът в Бургас е изиграл основна роля при определянето на становището за състоянието на сигурността в България, тъй като по думите на „синия” лидер в страната е допуснато „огромно пренебрегване на риска от международен тероризъм”.

„Нашето становище е негативно и е прието единодушно. Класифицирали сме становището, защото считаме, че има неща, които могат да навредят на сигурността на страната поради своята откровеност. Комисията има много препоръки към ДАНС, за да няма допълнителни рискове”, каза Костов и подчерта, че това не означава, че служителите от държавната агенция не са си свършили работата.

„Много внимателно сме проверили поведението на ДАНС. Те са подали информация и са алармирали, че има такава реална опасност от терористичен акт. Вината за пропуските не е в тях”, допълни политикът и побърза да посочи с пръст други виновници за недостатъчно добрите превантивни мерки срещу атентати и други рискове за сигурността в рамките на българските граници.

„След ДАНС вината отива към премиера и към вицепремиера, който отговаря за сектор „Сигурност”, заяви Иван Костов.

По думите му ръководената от него парламентарна комисия е получила задоволителен отговор от ДАНС на запитването си – защо темата за терористичните заплахи отсъства от годишния доклад за националната сигурност през миналата година. „Има официални документи. ДАНС са били коректни - те са предупреждавали и не може да има претенции към тях”, заключи Костов.