БСП праща трима „парламентьори” на консултациите с представителите на ГЕРБ за сформиране на правителство. Преговорите ще водят Янаки Стоилов като заместник-председател на партията и ръководител на групата, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов. Междувременно в Изпълнителното бюро на столетницата се очакват промени, които ще бъдат предложени в „близко време” от лидера Михаил Миков. Това стана ясно в деня на пленума на социалистите в петък.

„Мандатът на тази група ще бъде преди всичко очертаване на загриженост за състоянието и проблемната ситуация, пред която се намира бъдещото 43-то Народно събрание”, заяви Атанас Мерджанов и обясни, че групата има ясен мандат, който се основава на предизборната им кампания и платформа. „Тя заключава и се ограничава в тези 12 червени линии, които са отправна точка в защитата на нашите социални и икономически искания към нашите избиратели”, добави той.

Не на последно място Мерджанов постави вота на избирателите, който е бил достатъчно красноречив и не дава на БСП основание за поемане на управленски ангажименти. „По-скоро това е един тип опозиционно поведение и смятаме, че едно Народно събрание няма как да бъде стабилно без съответно управляващо мнозинство и също толкова балансирано в опозиция”, посочи той и допълни, че БСП е доказала своята сила и в двете състояния.

Разумни становища

„Това обаче не означава, че ние няма да участваме с конкретни разумни становища, експертни мнения по редица важни за страната въпроси, но преди всичко за нас е важно да чуем мнението и визията на представителите на ГЕРБ”, каза Мерджанов. Той уточни, че за БСП е важно как ГЕРБ виждат структурирането на парламентарното мнозинство, структурирането и излъчването на правителство, а на тази база вече и политиките, които ще бъдат обсъждани.

„Готови сме също така да обсъждаме тези най-важни за страната въпроси и сме проявили готовност да се включим в тяхното обсъждане, а защо не и решаване”, заяви Мерджанов. По думите му всички онези въпроси в 43 Народно събрание, които касаят пряко избирателите на БСП, те ще защитават - социални искания, защита на определени икономически интереси. „Що се отнася до проблеми, свързани с актуализация на бюджета, аз не виждам защо непременно с актуализация трябва да се занимаем, като е дошло време за новия бюджет. Тъкмо такова ще бъде поведението при преценката, обсъждането и при евентуалното окончателно приемане или неприемане на бюджета от наша страна”, посочи Атанас Мерджанов.

Промени в близко време

„Без съмнение, промени в Изпълнителното бюро ще има, които ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет Михаил Миков в близко време”, заяви още Мерджанов.

Той обясни, че това най-вероятно ще бъде съчетано със структурирането на новата ПГ на БСП, за да няма и дублиране на функции от ръководството на партията и групата. „Поставени бяха въпроси и за оставка, включително и на председателя на Изпълнителното бюро. До момента надделява мнението, че емоциите не са най-верният тон в такава ситуация”, информира Мерджанов.

По-късно той допълни, че цялото Изпълнително бюро има готовност да подаде оставка, като от председателя зависи дали ще я приеме.

По думите на Мерджановдискусията в централата на "Позитано" 20 е много гореща след анализа на председателя на Националния съвет, а оживлението е доста сериозно. „Дискусията преминава в изключително критичен тон. Направени бяха доста предложения, надделява мнението, че този самокритичен тон и процес за оздравяването на партията трябва да продължи, а да не бъде заключен само в едно заседание”, заяви Мерджанов.

Той обяви, че партията разчита самокритичността на дискусията да бъде пренесена и в областните и общинските структури.

Така в БСП на висок глас търсиха отговор на въпроса кой трябва да поеме отговорността за слабите резултати на партията.

Сред виновните бяха посочени АБВ, "Движение 21", апарата, местните структури, кметовете, преференциите и коалиционната политика на БСП до сега.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация