Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви тримата подгласници на водача на партийната листа за изборите за Европейски парламент Томислав Дончев. Това са досегашните евродепутати Андрей Ковачев, Мария Неделчева и Владимир Уручев. Кои ще са останалите в списъка ще стане ясно през следващата седмица.

Без официална церемония и след дълго чакане журналистите в Кърджали чуха официално имената на първите четирима в евролистата на ГЕРБ. „Цялата листа да издекламирам? Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева , Владо Уручев. Следващия път продължавам”, бе лаконичният отговор на Борисов.

Без да посочва имена, той заяви, че със сигурност в новата листа няма да попаднат някои от сегашните евродепутати на ГЕРБ.

За първи път председателят на партията Бойко Борисов заговори за общ щаб на десните партии, който да синхронизира действията и да гарантира еднаква политика по важните теми.

„Няма как сега да се направи обща листа, но нищо не пречи с един общ щаб като начало да се премине. Ще дойде време и съм убеден, че ако БСП, ДПС и „Атака” като една партия си сумират гласовете, щем, не щем, трябва да сумираме и ние с другите партии, които са в дясно”, коментира Борисов.

По същото време в София Реформаторския блок обяви официално своите номинации за евродепутати. Очаквано, бившият еврокомисар Меглена Кунева оглави листата на реформаторите, но не се ангажира с прогнози за това колко депутати ще имат в следващия европарламент. Няма изненади и в официалното подреждане на кандидатите на Реформаторския блок - водача следват Светослав Малинов от ДСБ и лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Реформаторите се явяват на изборите в коалиция от пет партии и с активното участие на гражданите, като целта им е да работят за богата и енергийно независима България.

Вече са ясни и първите трима в листата на управляващата БСП - това са Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински.

Левицата се явява с още една листа - тази на АБВ. Засега е известен нейният водач Ивайло Калфин.

Политическата картина все още не е пълна, защото не е ясно кои ще са кандидатите на ДПС и „Атака”. Според различните социологически проучвания партиите, които ще се преборят за Европарламента, са между три и пет, в зависимост от избирателната активност.

Тази година България избира 17 евродепутати.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)