Очаквано, лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева оглави листата на Реформаторския блок за евроизборите на 25 май.

Светослав Малинов от ДСБ и лидерът на сините Божидар Лукарски заемат съответно второто и третото място. БЗНС издигнаха Димитър Бечев, преподавател в Софийския университет, а Народна пария "Свобода и достойнство" на Касим Дал издига Корман Исмаилов, който е и председател на политическата сила.

"Въпросът „Кой?” днес движи българската политика", каза Меглена Кунева в словото си и добави: "Води ни една идея, европейска България".

Ето и цялата листа на кандидатите за членове на Европейския парламент на Реформаторския блок, както и предоставената от формацията биографична информация за всеки от тях:

1.Меглена Кунева, председател на ДБГ

Първи български еврокомисар и първи европейски комисар с ресор „Защита правата на потребителите”. Комисар на годината за 2008 г. Юрист. Доктор на юридическите науки. Специализира през 1995 г. и 1999–2000 г. „Международни отношения и международно екологично право” в Джорджтаун, Вашингтон (САЩ), а през 1996 г. – екологично право в Оксфорд, Великобритания. Председател на Борда на директорите на Европейския политически център - първият член на борда, избран от Източна Европа. Почетен президент на Европейската служба за гражданска инициатива. Съветник на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта. Кандидат за президент (2011 г.). Носител на Ордена на Почетния легион на Република Франция, Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, Ордена Принц Анри на Република Португалия, Ордена на Звездата на Италианската солидарност. Европеец на годината за 2008 г.

2. Светослав Малинов, зам. председател на ДСБ

Политолог, доктор по политически науки и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Един от основателите на ДСБ. Депутат в 40-то НС и евродепутат от ЕНП (2009 - 2014), член на ПА на ОССЕ. Главен редактор на сп. „Разум“. Член на борда на Българското училище за политика. Член на УС на Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа. Директор на отдел "Политически анализи и стратегии" към СДС. Специализирал в Ню Йорк (САЩ), Йорк (Великобритания), Осло (Норвегия). Завършил Английска езикова гимназия в Бургас.

3. Божидар Лукарски, председател на СДС

Юрист. Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Адвокат на свободна практика, Софийска адвокатска колегия. Бил e заместник-кмет и главен секретар на район „Младост”, Столична община. Главен експерт – юрисконсулт в дирекция „Правна“ на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Завършил е Национална гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ".

4. Корман Исмаилов, председател на НПСД

Икономист. Специализирал е политически науки и стопанско управление. Завършил е икономика в гр. Кония (Турция) и Българското училище за политика. Народен представител в 41–то Народно събрание.

5. Николай Ненчев, председател на БЗНС

Юрист. Магистър по право и политически науки. Специализирал е в Европейския парламент. Бил е преподавател в Нов български университет. Заместник-председател на Сдружение „Евроинтеграция“. Координатор на програма за трансгранично сътрудничество и европейската интеграция за Югоизточна Европа. Бил е началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. Участвал е във възстановяването на БЗНС „Никола Петков".

6. Гергана Николова

Филолог, педагог. Магистър по реторика. Кординатор на проекти в Центъра за терапия на комуникативни и емоционално-поведенчески нарушения в детска възраст и във Фондация „Възможности за всеки“. Член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Член на Управителния съвет на сдружение „Граждански блок”. Инициатор и ръководител на доброволческа дейност в домове за деца, лишени от родителска грижа. Инициатор на акцията „Повече прозрачност на гласуванията в парламента”. Неформален член на „Протестна мрежа” и активен протестиращ.

7. Виктор Лилов

Арабист, историк, мениджър, продуцент. Специализирал e в Международната академия за ръководни кадри - Гумерсбах, в Университета за национално и световно стопанство – София, в Maison des Cultures du Monde. Бил е радиоводещ в RFI – България и музикален рецензент. Основател е на Black Flamingo Publishing - иновативно българско издателство за поезия, драматургия, белетристика, както и за специализирани художествени и документални проекти от България и Европа.

8. Сергей Петков, член на Изпълнителния съвет на ДБГ

Авиационен инженер. Член на Изпълнителния съвет на ДБГ. Специализирал във Федералната авиационна администрация на САЩ. В момента е консултант по разработка на авиационни технологии в САЩ. Живее в Брюксел.

9. Росица Рачева, Член на НР на ДСБ

Социолог, клиничен психолог, докторант към БАН. Магистър по социология от СУ „Св. Климент Охридски” и магистър по клинична психология от НБУ. Докторант към департамент „Психология”, Институт за изследване на населението и човека, БАН. Специализирала е в Said Business School, Oxford и в Българското училище за политика. Работила е по проекти на Българския червен кръст, Бежанско-мигрантската служба, Държавната психиатрична болница и др. Експерт по Международни програми и проекти към Националния център по наркомании.

10. Дончо Златев, член на НС на СДС

Журналист, медиен консултант. Работил е като журналист и кореспондент в различни регионални медии. Магистър е по „Стратегически комуникации и медия мениджмънт". Председател е на Инициативния комитет за възстановяване на МСДС, член на СДС от 2009 г. , заместник-председател на Общинския съвет на СДС - Казанлък, член на Националния предизборен щаб на СДС (2013 г.). Завършил e втория випуск на Политическата академия на СДС (2011 г.)

10. Валерия Кардашевска, БЗНС

Актриса, преподавател по актьорско майсторство в Театрален колеж „Любен Гройс” и по сценична реч в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Завършила е Актьорско майсторство в НАТФИЗ, в класа на проф. Надежда Сейкова. Защитава докторска степен. Работила е като актриса в Театър „Възраждане” и Драматичен театър „Иван Радоев”. Преподава. Автор е на книги и публикации. Участва в научни и международни проекти.

11. Ива Йорданова, председател на Контролния съвет на ДБГ

Завършила е „Международен бизнес“ в колежа Бъркли (САЩ). Основател е на студентски ООН клуб там. Магистър е по „Национална и международна сигурност“ от Военната академия в София. Член е на младежкия борд на Millennium Promise - световен НПО лидер в борбата с бедността в Африка. Работила е в на най-голямата фармацевтична компания в света.

12. Проф. Ивана Енева, ДСБ

Преподавател, експерт по приложни изкуства. Завършила е „Керамика“ в Националната художествена академия. Участвала е в над 24 национални и международни конкурси и изложби, носител е на редица отличия от Италия, Франция, Гърция, Хърватска, Турция. Има художествена практика в обществена среда на монументалната архитектурна керамика. Специализирала и преподавала във Великобритания, Испания, Гърция, Италия, Ирландия, Финландия, Египет. Нейни творби са собственост на чуждестранни музеи и частни колекции в САЩ (президент Бил Клинтън), Италия (Международен музей на керамиката), Франция, Гърция, Норвегия.

13. Настимир Ананиев, член на Изпълнителния съвет на ДБГ

Предприемач. Завършил е бакалавърска степен по Бизнес администрация в Ирландия. Магистър е по Бизнес администрация от Американския университет в България. Работил е три години като преводач в Комисариата по бежанците към ООН. В продължение на седем години е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на най-големия частен колеж в Ирландия „Грифит Колидж Дъблин".

14. Радан Кънев, председател на ДСБ

Юрист, адвокат, съдружник в адвокатска кантора. Завършил е „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на десетки политически коментари и публикации. Избран от Националното събрание на ДСБ за неин председател през 2013 г. Бил е председател на районната организация на ДСБ, район „Средец“ и член на Националния изборен щаб на партията. Участвал е в учредяването на ДСБ. Основател е на сдружение „Диалог“. Бил е председател на Младежката организация на БЧК. Дългогодишен доброволец на червенокръсткото движение, обучител на местно и международно ниво.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)