На първото заседание на втория кабинет "Борисов" бе разгледан новият вариант на проекта за актуализация на бюджета до края на годината.

Правителството одобри новото предложение на Министерството на финансите за прекрояване на бюджета. Това е третият му ремонт от началото на годината. Параметрите му отразяват до голяма степен заложените от служебния кабинет, но има и различия.

Предвижда се отново да има свръхдефицит, който ще е малко по-малък от предишния – вместо 4% от БВП, ще бъде 3.5%.

Министрите решиха да ограничат допълнителните разходи на ведомствата с около 50 милиона лева до края на годината. Орязани са и около 120 милиона за регионите в Програмата за инвестиционно планиране.

Нов заем от 4.5 милиарда обаче ще бъде изтеглен, като целта му е да се покрие дефицитът и да се осигури подкрепа за банките и Фонда за гарантиране на влоговете.

Снимка: bTV

Допълнително се предвиждат 100 милиона за здраве. Малко над 40 милиона допълнително ще отидат към МЗ, което отговаря за специфични дейности като онкоболните.

Разгледани бяха и промени в данъчните закони за догодина, в които не се очакват резки промени.

Планираното увеличаване на акциза на цигарите ще се случи плавно, не от 2015, а от 2016 г. 

Държавата спира без актуализация

Без допълнителните близо 300 милиона лева до края на годината в МВР няма да има пари за заплати, болниците ще закъсат, няма да има пари и за животновъдите, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

„Ситуацията наистина е аварийна. Дефицитът, които предлагаме, е твърде висок, но е обективен от гледна точка на това да не се блокират бюджетни системи и да се проточват плащанията към бизнеса”, обясни той.

„Между първо и второ четене част от предвиденото нарастване на бюджетния дефицит може да бъде спестено и да влезем в изискуемите 3%”, коментира Димитър Бранков от БСК

Финансовият министър и синдикатите се разминават дали държавният заем за фонда за гарантиране на влоговете, както предлага кабинетът, е най-евтиния вариант.

„Въпреки че е под формата на заем, това са държавни пари от бюджета, които ще се връщат поне 10 години по всяка вероятност”, заяви Николай Ненков от КНСБ.

За Роза Антонова няма значение от къде ще дойдат парите. Има скромна сума блокирана в КТБ и след шест месеца неяснота само се надява да стигне до спестяванията си. „Когато се наредя на опашката, тогава ще ви извикам отново да ви кажа, че съм си получила парите”, казва тя.

Снимка: bTV

Според финансовият министър след изплащането на защитените депозити няма да има нужда от бързо попълване на гаранционния фонд, не се налагат и по-високи вноски за банките, смята Горанов. Без реформи обаче дупката в бюджета ще зейне и догодина, предупреждават социалните партньори.

„Пациентът е изключително тежко катастрофирал, натрошен е целият, безспорно, че трябват операции, но първо трябва да спрем кръвоизлива и да му дадем кислород и болкоуспокояващи”, подчерта лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

А финансист номер едно се съгласи - спешни промени трябва да има и в здравеопазването и в образованието.

„За мен болниците са като фотоволтаиците. Нови болници са построени и чакат да бъдат лицензирани, готови да се окачат на здравната каса”, заяви Горанов.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец