Докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представяше структурата на второто си правителство в пленарна зала, бивши депутати от „Атака” и десетки активисти от цялата страна се събраха на протест край парламента.

Освен тях, има и представители на гражданските организации, които националистите казаха, че не са от техните редици. Общо има около 250-300 души.

Стигна се до опит за влизане в сградата на парламента, който обаче беше париран от полицията. Полетяха яйца, а няколко души се оплакаха, че са били удряни.

Волен Сидеров излезе от сградата на парламента. Той поиска от ръководството на полицията да не напада гражданите.

"Ние не търсим сблъсък с българската полиция. Хората тук са дошли да изразят своята позиция срещу безпрринципната четворна коалиция", заяви той и напомни избрани моменти от "биографиите" на управляващите.

Основен акцент на мероприятието е участието на НФСБ на Валери Симеонов във властта. Виждат се плакати с надписи „Национален фронт за спасение на Бойко”.

„Протестираме срещу правителството, което не е на националното спасение, а на националното погребение”, заяви Гален Ганчев от „Атака”. Според него, в Народното събрание са влезли абсолютно всички национални предатели.

По думите му, националистическото обединение, което подкрепя властта, трябва да се нарича „Паричен фронт”, защото неговите членове са били купени от ГЕРБ и са им били обещани постове.

„Валери Симеонов и неговата формация отново допусна едно грабителско управление, допусна един човек, който 4 години ограбваше българската нация”, заяви Ганчев. Той беше категоричен, че протестът ще продължи до падането на властта.

По-рано националистите определиха управленската конфигурация ГЕРБ+РБ+ПФ+АБВ като безпринципна.

Особено големи сблъсъци през последните години имаше между „Атака” и НФСБ, която е част от Патриотичния фронт. Двамата лидери, Волен Сидеров и Валери Симеонов, бяха близки, но се скараха заради подкрепата на „Атака” за правителството на ГЕРБ през 2009 г.

Така националистическата формация, тръгнала от предаване по телевизията на Симеонов, направи своя медия. А собственикът на телевизията направи нова партия.

Полицейското присъствие е изключително сериозно.

Подозрителна купчина камъни край НС предизвика реакцията на униформените, като двама бяха изпратени в градинката с изричната задача да я охраняват.

Междувременно, днес в парламента неизвестен все още депутат вдигна скандал в бюфета заради асортимента му и по-специално артикулите „гръцка мусака” и „сръбска плескавица”.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец