Гражданският борд за свободни и прозрачни избори е независим експертен консултативен орган, който ще бъде форма за осъществяване на конструктивен диалог между неправителствени организации, експерти и държавните институции, които ще разглеждат всички критики по време на заседанията на борда. С тези думи служебният премиер Георги Близнашки откри първото заседание на Изборния борд за предсрочните избори на 5 октомври.

„Следим всички задачи много внимателно, за да не позволим и сянка на съмнение да падне върху процеса на изборите”, каза Близнашки. „Крайната цел е една за всички – да образуваме свободни и демократични избори, които са легитимни и не се оспорват от никого”, обяви премиерът. Над 40 неправителствени организации ще бъдат представени в борда, потвърди Близнашки.

В работата на борда ще участват и представители на МВР, МВнР, на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО), прокуратурата и ЦИК.

Експертът проф. Михаил константинов предупреди, че е има възможност методиката, по която се определят изборните резултати, да блокира. Според Константинов съществува малка вероятност да има неяснота коя партия колко мандата взима от всеки район. Това по думите му може да срине доверието в изборния процес. За да няма съмнения, от ЦИК пък отново задействаха електронната система, с която можете да проверите дали подписа ви не е откраднат от дадена партия в желанието й да се регистрира за изборите.

Бум на подобни злоупотруби имаше на евровота. За да направите проверката, трябва да попълните електронен формуляр и да получите персонален код от ЦИК. Проверакта става на сайта на комисията и вече са получени десетина сигнала в нея за „откраднати" подписи.

Междувремеено, предизборните трансфери продължават с по-голям или с по-малък успех. ГЕРБ и „Обединена партия на пенсионерите в България" подписаха споразумение за политическо партньорство. "Зелените" пък отказаха общо явяване с Реформаторите заради съмнения в търговия с места в кандидатдепутатските листи. Бившият претендент за лидер на БСП Георги Кадиев пък се оказа на неизбираемото 8-мо място в софийска листа на левицата.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация