Съдът остави в ареста петима от задържаните за аферата с боклука. Това са зам.- министърът на екологията Красимир Живков, бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, бившият шеф на РИОСВ Плевен Габриел Савов и собственика по документи на площадката в Плевен Ейгюн Еминов.

С мярка за неотклонение "домашен арест" е бившият служител на Бобокови - Васил Богданов.

До арестите се стигна след серия от спецакции в страната на 28 май. Бяха претърсени над 40 адреса и иззети много документи.

Бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови бяха обвинени във фиктивен износ на боклук в чужбина, както и за укриване на данъци

„Събраните по делото доказателства сочат, че част от контролираните фиктивни търговски дружества от обвиняемите бизнесмени Бобокови никога не са имали такъв капацитет да осъществят необходимите по закон действия, за които са имали необходимите нотификации и разрешения от МОСВ и от съответните РИОСВ“, обяви в събота зам.-шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев.

Същият ден от обвинението разпространиха записки с имената на българи, известни с бизнеса и благосъстоянието си, намерени в дома на един от обвиняемите.  Въпросният документ стана причина за много догадки и теории в общественото пространство.

По време на гледането на мярката за неотклонение на задържаните в съда Атанас Бобоков проговори за списъка с бизнесмени, намерен в дома му.

Пред съда русенският бизнесмен каза, че е останал шокиран, тъй като на пресконференцията прокуратурата не говорила за обвинения и отпадъци, а за някаква снимка.

Имената и сумите в списъка са взети от книгата „Най-богатите българи“, а на гърба си е водил бележки собственоръчно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!