Към момента в пет области в страната се налага тестване на учениците за COVID-19. Безплатни щадящи тестове са осигурени за децата от 1. до 4. клас, по-големите ученици, които искат да се върнат в клас ще се наложи сами да поемат тестването си, докато пристигнат тези, осигурени от държавата.

Това вече направиха в Софийската математическа гимназия. Учениците се върнаха присъствено, а това предизвика опашки от чакащи с часове родители и гимназисти пред близка до училището лаборатория.

„Проблемът е, че никой не е изчислил колко дечица, за колко време, колко хора ще ги обработват. Трети час… Измръзнаха децата, всички ще се разболеят утре, от настинка , нали, не от COVID”, коментира родител на опашката за тестване.

А някои от родителите се разколебаха за присъственото обучение: „Не, не, определено няма да чакаме повече така. Или друга лаборатория, или ще продължи онлайн“.

Други, въпреки дългото чакане, бяха категорични: „Искаме да върнем децата си в училище, защото онлайн обучението не е истинското обучение, което искаме за децата си“.

И председателят на работодателите в системата на образованието призова за връщане на децата в клас.

„Намираме се в ужасен образователен локдаун, очаква ни тежко бъдеще“, казва Диян Стаматов.

Всичко това е на фона на липса на достатъчно щадящи тестове за учениците. Министърът на здравеопазването обясни, че са поръчани, но част от тях се бавят в митниците. Все пак до дни се очаква да има достатъчно.

„Общо уговорени са 4,8 млн. щадящи тестове, от които са доставени 1,5 млн. и 20 0хил. са налични в склада. По наша оценка биха били достатъчни, за да бъде възможно тестването на всички ученици +поне до средата на януари“, заяви министър Стойчо Кацаров.

Обмислят се и други варианти.

„Децата от 8 до 12 клас биха могли да се тестват с тестове за възрастни хора. Ако МОН прецени, ние имаме такива тестове  и можем да им ги предоставим по отделните области“, каза Кацаров.

В момента нужда от редовно тестване имат децата от пет области.

  • Рекорден брой нови случаи на COVID-19 у нас – 12 399
  • Проф. Кантарджиев: Няма да имаме нужда от четвърта доза ваксина
  • Министърът на финансите Асен Василев е с COVID-19
  • Кунчев: Сроковете за зеления сертификат не се променят за България
  • Преустановяват се операциите и плановият прием в Шумен
  • Заболеваемостта у нас: Почти цяла България е в тъмночервената зона
  • При липса на антитела в кръвта: Защитата може да е скрита и те да са в лимфните възли
  • Над 11 000 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 48% ръст на COVID заболеваемостта у нас за последната седмица
  • 452 паралелки в цялата страна са под карантина