Софийската математическа гимназия (СМГ) възобновява присъственото обучение, а учениците са насочени към лаборатория, която има договорка с училището. Учебният ден започна с опашки от ученици и родители пред лабораторията в близост до учебното заведение.

Опашката пред столична лаборатория, в която се правят щадящите тестове на децата, е дълга и те едва ли ще успеят да стигнат навреме в училище за първия учебен час. 

"Проблемът е не първият час. Мисля, че до последния няма да стигнат всички", отбелязва майка на ученик.

Друг родител орбелязва, че докато чакат да бъдат тествани, "децата мръзнат и утре ще са болни от друго, не от COVID-19".

Според нея обаче средата в училище не може да се компенсира от електронното обучение. Затова се е съгласила детето ѝ да бъде тествано и да се върне в клас.

А някои от родителите се разколебаха за присъственото обучение, като заявиха, че децата им или ще се тестват в друга лаборатория, или ще продължат онлайн.

Условието за връщане на по-големите ученици е или 50% да имат сертификат, или 50% да са обявили, че желаят да се тестват.

"Днес учат присъствено всички паралелки, в които над 50% от учениците имат зелен сертификат, които се проверяват на входа. Всички други учат в електронна среда, както и тези, които имат сертификат, но не са изявили желание да се върнат", обясни директорът на гимназията Антоан Тонев. Той посочи, че се очакват безплатните тестове, за да се премине към напълно присъствено обучение.

По думите му за днешния ден се очакват около 620 ученици за двете смени. Децата ще се тестват на две групи - според смяната, в която учат, казват още от училищното ръководство.

Междувременно председателят на работодателите в системата на образованието и директор на столично училище Диян Стаматов призова за връщане на децата в клас. Намираме се в ужасен образователен локдаун, очаква ни тежко бъдеще, заяви той.

139 общини до момента учат присъствено на ротация, очаква се от утре броят им да се увеличи.