Коронавирусът, който причини глобалната пандемия, отдавна не се приема като съществена заплаха от обществото – особено у нас. Въпреки това данни и статистика продължават да се водят и след официалния край на пандемията.

Последните цифри на Световната здравна организация (СЗО) за предотвратимата смъртност по света са притеснителни, а у нас експертите са категорични – повечето болни не се регистрират.

СЗО алармира

Почти 10 000 смъртни случая от коронавирус бяха регистрирани през декември, съобщава в. „Вашингтон Поуст“, цитирайки генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според изданието приемът в болници и интензивни отделения се увеличава.

„Въпреки че COVID-19 вече не е глобална пандемия, изискваща определени мерки, вирусът все още циркулира, променя се и продължава да убива хора“, каза Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Има 42% увеличение на хоспитализациите и 62% увеличение на приема в интензивните отделения спрямо предходния месец. Тенденциите се основават на данни, докладвани на СЗО от около 50 страни, предимно от Европа и Америка. Генералният директор на СЗО обаче отбелязва, че това не е пълната картина.

„Сигурно е, че има увеличения и в други страни, които не се отчитат“, каза още той.

СЗО съобщи преди дни, че Русия докладва най-много случаи, но подчерта, че „много страни са намалили или спрели да докладват наличните данни, което е част от проблема“.

„Вариантът JN.1 сега е най-често срещан в световен мащаб“, каза още Гебрейесус. Според него новият доминиращ щам изглежда е много по-умел от предишните и заразява дори тези, които са ваксинирани или вече са преболедували COVID-19.

„Въпреки че 10 000 смъртни случая на месец са много по-малко от пика на пандемията, това ниво на предотвратима смърт не е приемливо“, категоричен е генералният директор на СЗО, като призова всички правителства да продължат да наблюдават и докладват случаите на заразени и починали хора.

От тотално затваряне до тотално неглижиране

Справка на btvnovinite.bg показва, че в световната база данни смъртните случаи от COVID-19 са нула, а новите случаи на заразени в световен мащаб са едва 1733 за 11 януари.

Подадените от България данни от 11 януари са за 132 болни лица и за двама починали.

Като цяло официалната статистика за страната от последната седмица показва, че заразените с коронавирус намаляват. Родните здравни експерти обаче имат други наблюдения – за далеч по-сериозна заболеваемост и смъртност.

„Ситуацията с регистрирането и отчитането на случаите на COVID-19 се разми – от силно рестриктивни мерки се стигна до тотално неглижиране. При нас пристигат само тежките случай, които имат нужда от болнично лечение, затова е трудно да кажа колко точно са били болните в края на миналата година. Но определено имаше завишаване на случаите. Лично на мен ми се обадиха поне 50 души да ме питат за терапия“, сподели за btvnovinite.bg наблюденията си д-р Александър Колевски, завеждащ Централна лаборатория по микробиология в Александровска болница.

„През есента действително имаше увеличаване на случаите на COVID-19, макар да не се говореше много за това. Цифрите обаче са смешно занижени – било то защото хората не се изследват за заразяване с коронавирус, било то защото не се подават данни от всички лаборатории. В момента бройките са еднакви при COVID-19 и грип, като тук искам да подчертая, че има много нерегистрирани случаи на заразяване с коронавирус“, коментира пред btvnovinite.bg проф. Тодор Кантарджиев.

Що се отнася до смъртността, той е категоричен, че у нас тя е изтеглена в посока към съдовомозъчната смърт и инфаркти. „Характерното за COVID-19 е, че води до съсирване на кръвта, а от там до увеличаване на случаите на инсулти и инфаркти“, обясни проф. Кантарджиев.

Вирусологът проф. Радостина Александрова е категорична, че коронавирусът продължава да циркулира сред населението, независимо, че протичането му е по-леко в сравнение с началото на пандемията. „Той продължава да е сериозно предизвикателство пред хората от рисковите групи, както и грипът. Иначе при нас най-много случаи на грип има в края на януари и началото на февруари“, допълни вирусологът.

Вижте във видеото какво още каза тя за COVID-19 и пост-Ковид синдрома:

„Тази година, особено в Северното полукълбо, виждаме тясна циркулация на много различни видове патогени – грип, риновирус и бактерии като микоплазмена пневмония“, обяснява Мария ван Керхов, технически ръководител в СЗО за COVID-19.

Както експертите на СЗО, така и родните лекари призовават хората да вземат предпазни мерки – включително тестване, ваксиниране, носене на маски и осигуряване на добра вентилация на затворените помещения, защото новият вариант на коронавирус JN.1 се разпространява много бързо.