„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиален вирус. Това не означава, че други няма, но тези най-често се срещат. Грипният вирус все още не е в такава честа заболяемост, както ще стане в края на януари – към средата на февруари“, коментира пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея грипният вирус е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата.

„Симптомите засягат най-често дихателната система, а при децата се наблюдава и кашлица. При тях много по-често има и стомашно-чревни разстройства и диария, отколкото при възрастните. При възрастните има втрисане, кашлица, внезапно начало и мускулни болки“, обясни проф. Аргирова. Губенето на обоняние вече не се наблюдава.

„Има няколко нови подварианта на омикрон. Има букет от няколко нови варианта, всички те се стремят да намерят уязвимото място. Има много интересно явление в биологията, което не сме наблюдавали досега – конвергентна еволюция, няколко едновременно са насочени към една и съща мишена. Всички сили са впрегнати към това вирусът да оживее. Досега не сме имали такава епидемия и толкова дълго развитие“, посочи още специалистът.

Според проф. Аргирова опасността е за хронично болните хора, възрастните и децата.

Относно пневмонията в Китай, тя посочи, че там има отново коктейл от стари и познати вируси, които едновременно атакуват детската популация в Китай, нов вирус няма.

Проф. Аргирова призова да не се злоупотребява с антибиотиците, да се проветрява често, да си мием ръцете и да се ваксинираме.

Какво още коментира здравният специалист - чуйте във видеото.