„Сега сме в преходен период, започва активността на грипа. Това, че миналата седмица имаме първите изолации от страната, значи, че нещата се развиват според очакванията. Те дори се движат с около десет дни – две седмици закъснение, защото миналата година по това време вече имахме много по-сериозна грипна активност, но и това ще стане“.

Това коментира в „Тази сутрин“ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По думите му няма обяснение за това забавяне.

„Ние вече над 30-40 г. наблюдаваме всяка година какво се случва и в 90% от тях грипната епидемия е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега според това, което се случва в Европа и според изолациите у нас, очевидно декември ще набира скорост, за да достигне епидемични нива през януари“, коментира доц. Кунчев.

„Обикновено началото е доста по-интензивно и не започва с лека хрема и кашлица, а с много силна адинамия, температура, главоболие. И едва след това се появяват дразнене на гърлото и кашлица, бронхити и пневмония като усложнения“, посочи експертът.

Той обясни, че интересът към противогрипната ваксина се увеличава всяка година, а опитите са и бройките им да се увеличават.

„До Нова година със сигурност всеки, който желае и е над 65 г., ще може да се ваксинира при личния си лекар. Гоним ефекта да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични заболявания и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната епидемия взема живота на 2000-3000 души от тези групи“, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че вече са минали една – две вълни на други респираторни инфекции, като посочи, че това е характерно за сезона преди обичайната грипна епидемия. Относно новите варианти на COVID-19 доц. Кунчев посочи, че няма как да се прогнозират.

„Една-две седмици имаше задържане на високи нива, но вече има спад на случаите. Под 400 души са тези, които са настанени в болници, под 30 са тези в интензивните отделения – най-вече по-възрастни хора. Така че за момента не представлява особен проблем“, коментира доц. Кунчев.

За болните от COVID-19 той припомни, че ограничения вече не са необходими, но все пак изолацията е по-добрият вариант.

Новото заболяване в Китай

Относно новите случаи на болни в Китай от „недиагностицирана пневмония“ доц. Кунчев посочи, че донякъде е станало ясно какво се случва там.

„Каквото и да се появи, рано или късно достига навсякъде по света. Наистина сме вече едно голямо село и със самолетите всичко се разнася за часове. На 13-и имаше съобщение на китайската здравна комисия, че има завишение на заболяемостта от пневмония. През този сезон това не е особена изненада. Проблемът обаче е, че е при деца. Не е засегнат цял Китай, разпространява се основно в две провинции. Колегите до момента откриват обаче, че се разпространява коктейл от доста различни неща – микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и някои грипни вируси“, коментира доц. Кунчев.

Той посочи, че и Европейският център по контрол на заболяванията засега не вижда нещо особено притеснително.

„Няма нов и непознат вирус – това донякъде ни успокоява. Не е и лошо, че тези неща се чуват, защото показват, че системата работи – ако нещо тръгва, да се знае какво, да може да му се намери генетичния код и да се изработят ваксини. Обяснението на много голяма част от колегите е в изолацията заради COVID-19. Следващите десетина дни ще бъда ключови – има ли нов причинител, какъв е той, или е просто нормално сезонно заболяване“, коментира главният държавен здравен инспектор.