Световната здравна организация изиска повече информация за повишение на случаите на болни деца в Китай, пишат световните медии. Епидемиолози предупреждават, че заради строгите COVID мерки в близкото минало, колективният имунитет – особено при децата – е спаднал.

На 13 ноември китайската здравна комисия обяви на пресконференция, че има увеличение на респираторните заболявания при най-малките пациенти. Случаите са свързани най-вече с патогените на инфлуенца и микоплазма пневмония – типична бактерия, която най-често засяга малки деца.

Няколко дни по-късно от СЗО поискаха повече информация за „клъстери на болни деца“ в северната част на Китай, като добавят, че става въпрос за рутинна проверка.

По-рано през ноември една от китайските болници с голямо педиатрично отделение заяви, че средният брой пациенти, които са приети по спешност, се е увеличил на повече от 1600 заради „бързото разпространение на респираторни болести“.

Учените са категорични, че трите години, в които Китай следваше категорична „нулев COVID“ политика, може да са довели до по-нисък имунитет към разпространените бактерии и вируси през студените месеци.

А какви са първите симптоми на респираторните вируси в този сезон, вижте във видеото: