Скок в броя на пациентите със сезонни инфекции отчитат здравните власти. Най-сериозен е ръстът в Русе и Пазарджик, а след това в Габрово, Монтана и Ловеч. Най-много болни има сред най-малките.

Снимка: bTV

При децата до 4-годишна възраст данните отчитат 333 заразени на 10 000 души. За сравнение, при хората между 30 и 64 години, болните са едва 37 на 10 000.

bTV провери какви са основните оплаквания тази есен.

Като майка на две деца Мариана често се сблъсква с вирусите, последно при 3-годишната си дъщеря.

„От детската градина ми се обадиха. Върнаха ми я със сополи. После започна кашлица и в един момент започна да се оплаква от болки в коремчето. Започна да повръща, спря да се храни“, разказва Мариана Грънчарова.

За да предпази децата от сериозно боледуване през зимата, решава да ги ваксинира срещу грип.

„Нормално е децата да боледуват, но съдейки по себе си колко зле се чувствам предпочитам да го избегнем“, посочва майката.

Лекари казват, че пред кабинетите им болните стават все повече. Най-често срещани са норовирусните гастроентерити.

Снимка: bTV„В рамките на 48 часа протичат като буря в чаша вода с драматично повръщане, температура. В момента протичат и парагрипните вируси с пресипналост на гласа и лаеща кашлица“, посочва педиатърът д-р Тодор Тодоров.

Педиатърът съветва родителите да не изпадат в паника от повишаване на температурата, хрема и кашлица. 

„Първите 24 часа може да се почне с витамин Ц, почистване на носа, чайчета“, допълва той.

А след бума на COVID-19 по-рано през есента, прогнозата е, че идва и грип.

Снимка: bTV


„Засега имаме отделни случаи, но това бързо ще се промени. Очаквам, че в края на ноември или декември ще имаме много повече случаи на грип. Като виждам динамиката засега, най-вероятно грип, а евентуално и ваканция може да очакваме в края на януари, но не е задължително“, казва главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

За да се предпазим, експертът съветва да мием ръцете си, да почистваме детските играчки, а при симптоми да избягваме контакт с други хора.