Все още няма доказан грип заради слабата му циркулация в нашата страна, но той ще се появи през декември. Това заяви в предаването „Тази неделя“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„За последните три седмици имаме повишаване от 1600 на седмица, 1700 на седмица, дори до 2000 случая. Това обаче са само официално регистрираните и диагностицираните. Към тях трябва да добавим една огромна група на хора, които не са изследвани. Част от тях попадат в групата на острите респираторни заболявания, т.е. пациентът не се е тествал за COVID-19, но поне е прегледан от лекар“, обясни тя.

Проф. Христова подчерта обаче, че въпреки всичко се отчита повишение на заболеваемостта, макар графиката да не е стръмна. Тя дори очаква леко забавяне на процеса и намаляване на случаите на заразяване.

„По отношение на COVID-19 първо трябва да кажем, че има някои подварианти, които набират скорост и са доминиращи в Западна Европа – като Ерис, Арктурус. Данните за България са за предишния месец. Те показват, че у нас тези щамове са едва 2-3%, докато в Европа заболеваемостта от тях е 30-40%. Но пък у нас се срещат други щамове на COVID-19“, каза още тя.  

Експертът поясни, че като цяло няма разлика при протичването на болестта – тя протича леко, като засяга предимно горните дихателни пътища. През последните седмици се наблюдават по-често оплаквания от страна на очите – подпухналост, зачервяване и усещате за тежест, допълни проф. Христова.

„Останалите симптоми са стандартни – дразнене в гърлото, хрема и повишаване на температурата. Накрая се появява и обща отпадналост“, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Проф. Христова поясни, че има добре разписан план за действие в зависимост от заболеваемостта в страната.

Според нея все още не сме достигнали до там, че да се налага въвеждането на задължителни мерки. Но извън тях всеки един трябва да спазва личните мерки за безопасност – като например носенето на маска, спазването на дистанция, често проветряване, избягването на големи събирания с много хора и поддържането на добра хигиена, посъветва още тя.

Вижте във видеото какво още каза проф. Христова за предстоящата грипна вълна у нас и за възможността за ваксинация едновременно срещу грип и COVID-19.