Недоволство сред учители и родители заради противоепидемичните мерки в училищата, свързани с COVID-19. Причината – още не са приети текстовете в закона, с които отпада задължителната карантина за хора, които са били в контакт с болни от коронавирус.

Савина Кинова е майка на третокласник. Тази година в училището на сина ѝ вече е имало карантинирани класове.

„Не смятам, че това е положително нито за нас, като родители, които трябва да си взимаме болничен, за да си гледаме децата вкъщи, нито за самите тях да бъдат на онлайн обучение“.

По време на един от редовните си часове по география Марина Шиновска разбира, че незабавно трябва да се прибере вкъщи. Причината – едно от децата се оказва с COVID-19.

„Трябваше да си оставя последните три класа, защото трябваше да се карантинирам“, каза учителката.

Обяснението на здравното министерство гласи: „Тези правила ще са в сила до гласуване в Народното събрание на предложените и вече приети от Министерския съвет промени в Закона за здравето, с които се предлага отпадане на задължителната карантина и изолация при лица, болни от или контактни на болни от COVID-19“.

По данни на Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование към момента карантинираните паралелки в страната са 11.