Сезонният грип и вирусните инфекции настъпват при децата и кърмачетата. Нараства броят на заболелите, а лекарите предупреждават, че пеленачетата най-тежко прекарват вируса.

Добринка е майка на 11-месечно бебе. Разказва, че детето ѝ е преболедувало COVID-19, като първите симптоми, които е забелязала, са лека температура.
 
„Температурата започна да се вдига рязко. Около 1 часа се събуждам, меря му температурата - беше 39 градуса“, разказва Добринка Седянкова.

Заедно с мъжа си посещават спешното отделение, където преглеждат сина им и му изписват антибиотик.
 
„Имаше огромни опашки с боледуващи деца. Имаха съмнения за COVID-19. В крайна сметка не ни направиха тест, но ни казаха, че има бум при децата”, допълва майката.

Заболяването при кърмачета и малки деца започва с остро начало и е необходимо бързо да се започне лечение, коментират от детското отделение към болница „Свети Георги“ в Пловдив.

„Колкото по-малко е детето в кърмаческия период, по-бързо настъпват усложнения, обикновено след трети-четвърти ден. Грипът атакува дихателната система, при малките деца, предвид особеностите с имунната система, много бързо рецидивират инфекциите и те развиват пневмония“, посочва д-р Светла Атанасова, началник на детското спешно отделение към УМБАЛ „Свети Георги“.

Педиатрите очакват пика на сезонните вирусни инфекции, включително грип и COVID-19 да е в средата на януари и началото на февруари. Те апелират към имунизиране със съответните противовирусни ваксини.