През миналата седмица 41 690 души в Австрия са били в отпуск по болест заради COVID-19. Над 90 000 души са били в болничен поради грипоподобни инфекции. Това показват данни на австрийската здравноосигурителна каса, цитирани от БТА.

Имунологът Андреас Бергталер коментира, че това е на най-високата вълна нa COVID-19 досега, регистрирана в страната. Той настоява за изготвянето на своеобразна "вирусна прогноза" по подобие на метеорологичните прогнози.

Мониторинг на отпадните води също показва, че в момента броят на заразените с вируса е по-висок откогато и да е било, особено във Виена и Долна Австрия, но и в повечето други региони.

„Това е вълна, която вероятно никога не е виждана досега в пандемията в тази форма и на това ниво", посочва Бертгалер.

Поразително е, че подвариантите на Пирола се разрастват. Пиролът е особено заразен вариант на "Омикрон". Въпреки това няма индикации, че протичането на заболяването се променя. В момента тези нови варианти представляват 35% от степента на заразяване, измерена чрез отпадните води, коментира имунологът.

Това също увеличава вероятността от заразяване освен ако не се вземат защитни мерки. Те включват носене на маска и педантична лична хигиена.

Според изследователя би било разумно също така да се предложат възможности за тестване и да се улесни ваксинирането. Във всеки случай броят на ваксинационните дози досега през тази година е незначителен.

ЕС има желание да събере всички данни и подобно на прогнозата за времето да предупреди дали през следващите дни има особено висок риск от заразяване. Това би било своеобразно предупреждение за вируси, също и по отношение на други заболявания като грип и респираторно-синцитиален вирус - друго респираторно заболяване.

По този начин може да се направи опит да се осигури добра основа за вземане на решения за лични предпазни мерки.

Според изследователя обаче за това е необходимо епидемиологичните данни да бъдат възможно най-точни, за да може да се изчисли вероятността за текущия риск от заразяване.