От новата седмица се възстановяват присъствените часове по практика за ученици и студенти, но ограниченията не падат едновременно и за всички. Решенията ще се вземат по места от педагогическите съвети.

Снимка: btvnovinite.bg

В професионалната гимназия по автотранспорт в Хасково бъдещите автомонтьорите се учат как да ремонтират колите ни. Вече месеци учениците виждат двигателите само на картинка, което със сигурност се отразява на уменията им.

От понеделник обаче в учебната работилница практическите занятия се възобновяват.  при спазване на строги епидемични  мерки, дистанция от поне метър и половина между всяко индивидуално работно място и използването на предпазни маски по време на практиката от учениците.

Катерина Ванчева е в 12. клас, специалност мебелно производство в ПГДС "Цар Иван Асен II". Предстои ѝ държавен изпит, а вече близо 3 месеца не е влизала в работилницата.

Снимка: btvnovinite.bg

„От вкъщи е доста трудно да се научат нещата, които се извършват с ръце, уменията, практическите, просто ни липсват  тази година“, казва Катерина.

В очакване на Катерина и съучениците ѝ майстори вече подготвят плоскостите за мебелите.

Снимка: btvnovinite.bg

„От вкъщи няма как да стане номера да се научи. Който и да е от вкъщи да се научи. Докато не пипне да го направи. На теория е друго, друго е на практика“ ,казва майсторът Георги Георгиев.

Връщането в работилниците ще става поетапно. Първи ще са 11 и 12 клас. И то на групи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Така че една да има преди обяд, а другата група да идва следобед, за да може да няма струпване“, казва Диана Димитрова, заместник-директор на ПГДС "Цар Иван Асен II".

Снимка: btvnovinite.bg

Освен дезинфекция и дистанция, в работилниците ще се допускат само здрави деца. Проблем обаче ще има с учениците от други населени места, тъй като общежитията не работят.

„Има родители, които изявяват желание да си докарат децата и после да си ги вземат, тъй като това ще се случи един път в седмицата“, казва  Донка Станчева, директор  на ПГТАТ "Н. Й. Вапцаров“.

Снимка: btvnovinite.bg

Решението  за кои специалности да се върнат  присъствено  практическите занятия  е на  педагогическите съвети на училищата. В Националното музикално училище в Стара Загора например балета и танците остават онлайн.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато обаче става въпрос да се подготвят творби, които трябва да излязат на сцена и да се запази онова вътрешно присъствие и готовност за сцена, което се изгражда с годините опит и излизане на сцена, мисля, че това наистина изисква присъствие“, казва Румяна Шишкова, преподавател по пияно в НУМСИ „Христина Морфова“ в Ст. Загора.

Снимка: btvnovinite.bg

От училището обаче се надяват скоро всички ученици да са в клас, защото изкуство се  преподава трудно онлайн дълго време.

Важно е да се знае, че практиката в присъствена форма се връща само в професионалните гимназии и в средните училища, където има професионални паралелки и то само за специалностите, при които тя не може да бъде провеждана в електронна среда. Такива например са мехатроника, машиностроене, транспорт и облекло. Всички останали продължават онлайн практическите упражнения. Връщането е поетапно, като първи в работилниците влизат предимно 11. и 12. клас.

Междувременно здравният министър обяви, че „най-вероятно от 4 февруари учениците от 7. и 12. клас ще се върнат в училищата“ и „ще бъде обсъдено и връщането на учениците от 5. или 8. клас“.

  • Увеличава се заетостта на COVID леглата в болниците
  • Ваксинационният сертификат: Ще стане ли условие за пътуване в ЕС?
  • Сблъсък за ваксините между социалистите и управляващите
  • В Бургас: Денонощна ваксинация до изчерпване на количествата
  • Ангелов за „АстраЗенека“: Правим си сметката без кръчмаря
  • Проверка в Спешната помощ в Благоевград по сигнал за неизплатени COVID възнаграждения
  • 1822 са новите случаи на коронавирус у нас
  • НСИ: По-ниски цени и алтернативни предложения от хотелиери, за да оцелеят в COVID кризата
  • Тенденцията за ръст на заразените с COVID-19 у нас се запазва
  • Ваксините свършиха, затвориха „зелените коридори“ (ОБЗОР)