Разрешава се извършването само на практически присъствени дейности на учениците от 5. до 12. клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, а останалите им занятия остават онлайн до 31 януари. Ще падне и забраната за провеждане на олимпиади.

Това беше решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с министри и представители на  Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява.

Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Въз основа на данните министърът на здравеопазването предложи да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5. до 12. клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари.

Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

„Относно другите противоепидемични мерки в страната считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари“, категоричен бе Ангелов.

Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

„Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки“, отбеляза Бойко Борисов.

„Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5. клас, за да не губят своите навици“, смята той.

Премиерът добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5. до 12. клас.