България скърби за четирите жертви на наводненията, които удариха Черноморието във вторник. 

  • Автомобили и каравани са отнесени от придошлата вода в морето, а други са потопени под вода. Получени са над 250 сигнала за наводнени къщи, хотели и инфраструктура.
  • Най-големи количества валежи са паднали в община Царево – Лозенец, Варвара, къмпинг „Арапя“ и „Нестинарка“. Затворен за движение е главният път между Царево и Синеморец.
  • Голяма част от реките са излезли от коритата си. Разрушени са мостове при Ахтопол, Варвара и между новия и стария град на Царево.
  • В община Царево бяха задействани сирените за оповестяване на населението.
  • 8 септември бе обявен за ден на национален траур в памет на четирите жертви на потопа.

Следете ситуацията на живо в нашия онлайн репортаж. Последната информация и най-горе:

11.09.2023 10:48:00

7-годишната Дениз: Два пъти само ревах, сега се радвам, че започвам училище

В опит да се спасят 7-годишната Дениз и близките прекарват часове наред върху покрива на постройката, в която живеят баба ѝ и дядо ѝ.

Тя в момента е напълно необитаема. Цялото семейство, включително и малкото момиченце, почистват сами след бедствието.

„След като мина това напрежение към мен, вече съм по-спокойна и не се плаша от такива неща. Два пъти само ревах, сега много се радвам, че започвам училище, даже още днес искам да започна“, сподели момиченцето пред bTV. То също помага в разчистванията.

„Винаги помагам, защото тате после ми дава парички“, казва Дениз.

10.09.2023 22:05:54

Сеч, видима от Космоса: Има ли връзка тя за последиците от пороя в Странджа?

10.09.2023 22:03:50

Хидроинженери започват обследване на язовирите над Царево

Хидроинженери започват обследване на двата язовира над Царево, които събраха тонове дъждовна вода по време на бедствието и така не се стигна до още по-страшни последици.

09.09.2023 22:06:07

Плажовете остават в тежко положение

Остава блокирано движението на пътя от Царево към Ахтопол. То се извършва по обходни маршрути.

След опустошителното бедствие инфраструктурата и част от плажовете по Южното Черноморие остават в тежко състояние.

09.09.2023 08:52:34

Кметът на Царево ще предложи една от улиците да носи името на Даниела Йорданова

Кметът на Царево ще предложи на общинския съвет една от улиците да носи името на една от загиналите в потопа д-р Даниела Йорданова.

09.09.2023 08:39:02

Свидетелски разказ: Прея разказа за наводнението на къмпинг Арапя

„Беше много хаотично, защото нямахме информация какво точно се случва. Ние бяхме в каравана с покривна постройка, но усещахме, че всеки един момент той може да се срути“, каза тя.

08.09.2023 20:25:06

Мостът в Царево и неговите три жертви: Здрава ли е била конструкцията?

Днес се опитахме да разберем дали мостът, погълнал колата на жертвите в Царево, е бил здрав или зад трагедията стои престъпно нехайство.

В часа на бедствието по моста минават две коли. Отпред е джипът на тримата загинали, зад тях кара мъж. Според него мостът е подкопан от основите, а в момента на инцидента настилката е суха, противно на версията, че жертвите са отнесени от приливна вълна.

08.09.2023 17:19:17

Прокуратурата: Има обосновано предположение за престъпление за трагедията в Царево

Има достатъчно данни за престъпление и екип от следователи разследва причините за смъртта на четирима души при потопа в Царево. Това заяви ексклузивно за bTV окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Екип от следователи веднага е направил оглед на моста. Използвана е специализирана техника и дрон, който е заснел с високо качество мястото на събитията. На база на всичко това ще бъде изготвена техническа експертиза. Ще се уточнява и кога е последния ремонт на моста в Царево.

08.09.2023 15:58:09

Кметът на Китен: В града няма нито една тръба, която да зауства битова канализация в морето

„С риск да разочаровам хората, които „хейтят“ нашето Черноморие през целия сезон, ще кажа, че Китен има първата пречиствателна станция, изградена през 60-те години, а 2019 г. беше ремонтирана. Работи на 100%, имаме 5-степенно пречистване на водата. Категорично заставам с името си и заявявам, че в Китен няма нито една тръба, която да зауства битова канализация в морето“, заяви кметът на града Николай Марков.

Концесионерите на плажа също са категорични, че това не е мръсен канал, а изход за дъждовна вода. На място са поставили и табела.  

 

08.09.2023 15:56:42

Започва проверка на всички мостове в страната

Започва проверка на всички мостове в страната, съобщиха от Министерския съвет. Състоянието им ще бъде проверено, за да бъдат идентифицирани специфичните проблеми по тях и да се потърси максимално бързо решение, заяви премиерът акад. Николай Денков в парламента.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков вече е възложил на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ да организира проверки на мостовите съоръжения и да подготви доклад в срок до 45 дни. 

08.09.2023 13:11:32

Пред bTV говори окръжният прокурор на Бургас за разследването след потопа в Царево

"Специално предмет на разследване ще бъде това и дали въпросното съоръжение е било построено и поддържано в съответствие с изискванията", заяви пред bTV окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

08.09.2023 12:28:23

Препоръка към туристите в Царево: Не се къпете в морето

Препоръка към туристите в община Царево да не се къпят в морето до доказване, че микробиологията е в норма, отправиха от РЗИ-Бургас.

От РИОСВ-Бургас започнаха комплексна проверка на изградените съоръжения за пречистване и отвеждане на отпадните води в засегнатите от бедствието населени места в община Царево.

08.09.2023 10:15:54

До дни ще бъде завършен временният мост на пътя Царево-Ахтопол

До дни ще бъде завършен временният мост на пътя Царево-Ахтопол. 

По официална информация повредените мостове в района на Царево са 12.

08.09.2023 10:11:04

Денков: За момента оценката за щетите в Царево възлиза на 30 млн. лв.

“За момента оченката за щетете в Царево възлиза на 30 млн. лева. Средства са налични и сега е въпрос на добра организация от институциите, за да оправим максимално бързо нарушената инфраструктура”, каза в парламента премиера Николай Денков.

08.09.2023 08:18:35

Семейство без дом иска фургон след потопа в Царево

Семейство остана без дом и иска фургон, за да има къде да спят. Потърпевши разказват пред bTV за преживяното от наводненията в Царево.

"Очакваме помощ все още. Доброволци дойдоха за час и нещо, това е. Водата беше почти до покрива на къщата", каза Донка Дренкова.

07.09.2023 22:55:21

Тръби "изплуваха" на плаж в Китен след потопа

Съмнения за отходни води по Южното Черноморие след бедствието. Тръби изплуваха след потопа на плаж „Атлиман“ в Китен. Хората попитаха какво тече по тези тръби, а bTV провери. 

07.09.2023 22:53:31

Защо се стигна до бедствието: Комисия ще търси причините за потопа

8 септември е обявен за Ден на национален траур в памет на загиналите в потопа на Южното Черноморие. На третия ден от водния апокалипсис в Царево все още има бедстващи.

07.09.2023 22:52:24

В беда ли е, или е спасена костенурката: Снимка на министъра на туризма взриви социалните мрежи

Наводненията у нас поразиха и животни. Еколози алармират за умряла риба, прасета, сърни и за много пострадали костенурки.

Тъкмо около костенурките в социалните мрежи се разгоря спор, в който беше въвлечен и министърът на туризма.

07.09.2023 22:51:45

Без храна, вода и комуникация в Резово: Как се справят хората?

Сигнали за липса на храна и вода в граничното Резово. Изкупени са основни продукти като хляб, ориз и брашно. Хората се оплакват и от липсата на комуникация.

07.09.2023 22:51:12

„Асфалтът просто пропадна“: Пред bTV говори свидетел, пътувал по фаталния мост в Царево

bTV се срещна с човек, който е пътувал непосредствено след майката и дъщерята, отнесени от приливната вълна на моста в Царево. Вижте разказа му за драматичните минути на инцидента. 

07.09.2023 19:13:17

Тежка техника работи по възстановяването на движението край Царево

Продължава транспортирането на конструктивните елементи за временното метално съоръжение, което ще бъде изградено при Царево.

07.09.2023 14:23:53

ЕК предоставя помощ на България след наводненията

Европейската комисия съобщи, че по молба на България е предоставила на българските власти данни от спътниковата система "Коперник" за оценка на обстановката в районите, поразени от наводненията по Южното Черноморие в последните дни.

07.09.2023 12:53:48

Пропада мостът по пътя, който свърза Южното Черноморие с Малко Търново

Има опасност да пропадне мостът над Черна река, които свързва най-пострадалото от потопа с. Кости със с. Изгрев. Движението е ограничено и се допускане преминаването само на леки коли и микробуси.

bTV попита Агенция „Пътна инфраструктура“ дали мостът е безопасен за автомобили и очаква позицията на агенцията. Мостът е по пътя, който свързва Южното Черноморие с Малко Търново.

07.09.2023 12:46:14

Тежка техника в курортите: Туристите напускат хотелите и къмпинга

И днес десетки туристи напускаха пострадалите курорти. На „Нестинарка“ тежка техника и работещи в близките заведения се опитваха да разчистят плажа от тоновете клони и боклуци.

07.09.2023 12:43:37

Денков: Обстановката се успокоява, в Царево вече навсякъде има ток и вода

"Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Постепенно обстановката се успокоява. Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми и не трябва да се пие, но за битови нужди може да се използва. Има все още проблеми и с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“.

Това коментира премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Фейсбук. 

07.09.2023 12:42:20

Отпускат помощ от 1512 лева в спешен порядък

"Правителството отделя различни финансови помощи за пострадалите. Еднократна помощ от 1512 лева ще бъде отпускана в спешен порядък. Министерството на труда и социалната политика работи в тесен синхрон с местната власт. Осигурени са допълнителни служители, отводняват се къщи и имоти, допълнителна помощ също ще бъде отпускана“. Това съобщи пред bTV икономическият министър Богдан Богданов.

„Говорим за природно бедствие – за ситуация, в която не трябва веднага да търсим кой как е виновен, а да отделим достатъчно време и енергия, за да помогнем на хората и да направим така, че в бъдеще рискът от подобни инциденти да е все по-малък“, заяви той.

07.09.2023 12:38:55

Нинова извика Денков и Василев в парламента: Никой не знае колко пари има във фонда за бедствия

В парламента започва спешна среща между министъра на финансите, представител на МВР, бюджетна и вътрешна комисия. Те ще обсъждат как държавата чрез Комисията по бедствия и аварии да помогне на хората, които са пострадали от потопа и от цялата ситуация на Южното Черноморие.

 Опозицията поиска премиерът и министърът на финансите да бъдат изслушани за наводненията.

„Да поканим премиера и министъра на финансите, защото никой не знае колко пари има във фонда за бедствия и аварии“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

07.09.2023 10:28:58

Доброволци в бедстващите райони се оплакват от липса на организация

Премиерът Николай Денков ни призова да отидем да помогнем на бедстващите след потопа по Южното Черноморие, но в началото нямаше никаква организация. Това каза пред bTV доброволец в Царево, който е пристигнал от Русе.

Те носят вода и хранителни продукти, но никой не ги насочва къде да ги раздадат.

„От вчера на терен се работи със 120 доброволци. 20 са професионалисти и работят пряко с пожарната, останалите 100 се координират на терен от местен доброволец и представител на щаба. Има хора на частни адреси, които не допускат доброволците и ние не можем да ги принудим“, обясни зам.-кметът на Царево Марин Киров.

07.09.2023 10:18:17

Почистиха на плажа на Арапя

Големият плаж на Арапя вече започва да придобива онзи вид, който ни е толкова много обичаме и познаваме в годините назад. Боклукът е събран още вчера от местните хора на едни големи купчини и се извозва отново от хората, които са на плажа.

 

07.09.2023 09:33:06

Вярата и надеждата след потопа: Какво може да обедини и помогне на хората?

Квартал на Царево беше откъснат вчера, след като част от мост пропадна.  Един храм не се предаде и напук на бедствието се случваха кръщенета и венчавки. Отец Стоян Кралев обясни, че за щастие, не е имало и пострадали от водното бедствие.

07.09.2023 09:18:42

Кенаров за загиналата ветеринарна лекарка в потопа: Беше невероятен специалист

Сред загиналите в Царево е д-р Даниела Йорданова, ветеринарен лекар. Преди около месец тя се погрижила за кучето на Димитър Кенаров.

„Беше изключителен професионалист, любезна и внимателна, с прекрасно оборудван кабинет“, добави журналистът.

07.09.2023 08:57:39

Пред bTV говори колега на загиналата при потопа съдия Мария Москова

Четири са жертвите на потопа по Южното Черноморие. Две са жени – председателят на Районния съд в Царево съдия Мария Москова и нейната дъщеря – ветеринарният лекар Даниела Йорданова.

„Съболезнования към близките, съболезнования и към гилдията, защото загубихме прекрасни хора. Загубихме прекрасен професионалист“, каза пред bTV съдия Евгени Узунов, председател на Районния съд в Бургас.

07.09.2023 08:30:11

Армията се включва във възстановяването след потопа по Южното Черноморие

Българската армия ще се включи във възстановяването след наводненията по Южното Черноморие, съобщи пред bTV флотилен адмирал Велко Велков.

Решението е взето след заседание на Кризисния щаб вчера вечерта. В района вече са разположени 20 военнослужещи и тежка техника. Военните ще се включат предимно с логистична дейност и възстановяване на съоръженията.

07.09.2023 07:45:54

Без някои продукти в Синеморец: Как продължава животът на хората след потопа?

В Синеморец след дълги часове изолация мостът към населеното място е възстановен. Има с ток след големия потоп, който заля Южното Черноморие. Там хората разказаха, че в началото картината е била страшна. Колите са били залята, аса липсвали и някои продукти.

07.09.2023 07:24:36

Започва разчистването на наводнените селища по Южното Черноморие

Продължава отводняването и започва разчистването на населените места след опустошителното наводнение по Южното Черноморие.

Четири са жертвите на потопа, няма информация за други изчезнали хора. Тепърва ще се правят и огледи на щетите.

06.09.2023 21:10:35

„Ангел в униформа“: Полицай помага на блокираните в потопа на Южното Черноморие

„Ангел в униформа“ - така жена от Габрово описва във Фейсбук действията на полицай, докато семейството ѝ е било блокирано от водата между Царево и Варвара.

Идеята на Ивелина Елмазова и съпругът ѝ да разкрият на трите им деца красотите на Странджа планина се проваля посрещнати от дъжд. А 24 часа по-късно, в деня на наводнението, инстинктът им за самосъхранение ги кара да напуснат Варвара. Попадат в задръстването преди Царево.

„Отпред 10-метрова река, която е метър и петдесет висока. Отзад - също. И тези коли стоят на едно хълм, някъде малко преди Царево. Отдолу скали и море с 2-3 метра огромни вълни. И един полицай“, разказва Ивелина Елмазова от Габрово.

06.09.2023 19:57:39

Без ток, храна и вода: Недостиг на основни продукти в Синеморец

Синеморец остана блокиран почти през целия ден. Заради високите нива на река Велека пътищата там бяха прекъснати и частично възстановени едва преди няколко часа.

Наводнени къщи, прекъснато електричество и липса на храна – това са част от нещата, с които хората в Синеморец се сблъскват през последното денонощие.

В сигнал до bTV един от пътуващите разказва, че има огромна опашка от десетки чакащи коли на моста над река Велека, а екипите на място не съдействат на хората. Аниматорът Теодор Ушев, който също е в Синеморец, разказа в социалната мрежа за хаос.

06.09.2023 19:56:27

Жертви на стихията: Четирима загинаха след пороя по Южното Черноморие

Картината на опустошението е стряскаща, но най-голямата трагедия са жертвите, които бедствието взе. За тях ви разказва bTV.

Председателят на районния съд в Царево Мария Москова и нейната дъщеря - уважаван ветеринарен лекар, са в ниската част на града, когато започва потопът. За последно са видени, когато тръгват с автомобила си.

Придошлите води отнасят още един мъж - по информацията от щаба той е от Смолян и е работил при двете жени.

06.09.2023 19:37:58

Обходният маршрут от Царево за Ахтопол е отворен

Обходният маршрут за моторни превозни средства до 12 т от Царево в посока Ахтопол преминава по третокласния път III-9901 Китен – Царево, подминава се входът за Царево и на следващата отбивка се завива наляво покрай електроразпределителната станция и пожарната.

Преминава се през квартал „Мандрата“ до ул. „Нестинарка“, през квартал „Василико“, къмпинг „Нестинарка“ до кръстовището за село Бродилово и от третокласния път III-9901 до Ахтопол и обратно.

06.09.2023 18:53:37

Възстановява се поетапно водоподаването в населените места, засегнати от наводненията

Продължава пълната мобилизация на всички ресурси, с които държавата разполага, за съдействие на хората, пострадали от наводненията в Царево и нормализиране на обстановката, съобщават от правителствената информационна служба.

06.09.2023 18:21:59

Четвърта жертва взеха наводненията по Южното Черноморие

Четвърта жертва взеха наводненията по Южното Черноморие. Става дума за дъщерята на съдия Мария Москова, която е ветеринарен лекар, съобщават за bTV от полицията.

До обяд жертвите бяха три - двама мъже и жена, като се издирваше именно ветеринарната лекарка. Нейната майка - съдия Мария Москова, беше открита мъртва малко по-рано през деня.

Припомняме, че майката и дъщерята са били в автомобила си. Те са преминавали по мост, когато се били отнесени от вълните.

06.09.2023 17:19:06

Започна извозването на туристите от къмпинг „Нестинарка“ край Царево

Започна извозването на туристите от наводнените места за настаняване в къмпинг „Нестинарка“ край Царево.

Над 200 души очакват организирани автобуси пред един от големите хипермаркети в града. До там те са вървели пеша, защото мостово съоръжение е компрометирано и по него не могат да се движат автомобили. 

Част от туристите ще бъдат транспортирани до „Слънчев бряг“, където ще бъдат настанени в различни хотели.

06.09.2023 16:19:51

Нужен е спешен ремонт на стените на два язовира край Царево

Двата язовира до Царево са в защитен режим. Те ще бъдат напълно обезводнени. Това стана ясно след заседанието на кризисния щаб в Царево.

06.09.2023 14:23:58

Трафикът по пътя Царево – Ахтопол е преустановен

Алтернативен маршрут: Ахтопол - с. Варвара - с. Бродилово - местността "Калинче"/ - с. Изгрев - Царево.

Маршрутът приоритетно ще се ползва от пътуващите от Ахтопол - Царево - Бургас, а впоследствие - към Ахтопол.

Служители на Държавно горско стопанство ще съдействат на пътуващите.

06.09.2023 14:13:56

Съдия Мария Москова е една от жертвите на стихията в Царево

„С огромно прискърбие разбрах, че една от жертвите на стихията в Царево е председателят на Районния съд в Царево съдия Мария Москова, която отдаде целия си живот на магистратската професия“. Това съобщи в социалните мрежи министърът на правосъдието Атанас Славов.

06.09.2023 14:04:29

Как помага държавата?

Продължава пълната мобилизация на всички ресурси, с които държавата разполага, за съдействие на хората, пострадали от наводненията в Царево и нормализиране на обстановката.

Осигурява се нормалното движение по пътищата в пълен синхрон между институциите. Няма достъп до Синеморец, заради преливане на Велека. В момента, в който водата се оттече, пътят ще бъде отворен.

МВР и всички институции оказват пълно съдействие за евакуацията на хора. Екипите на пожарната отводняват частни имоти и хотели, осигуряват храна на нуждаещите се. 

06.09.2023 13:58:41

06.09.2023 13:41:13

Част от мост в Царево пропадна: Линейка с жена в тежко състояние не успя да премине

Част от мост в Царево пропадна след силния порой в района. Колите са спрени, както и една линейка. Квартал в града е откъснат. Някои хора тръгнаха пеша.

06.09.2023 13:37:36

Лозенец постепенно се възстановява от водното бедствие

Село Лозенец – едно от пострадалите села от наводненията по Южното Черноморие, постепенно се възстановява.

В най-ниската част на селото водата все още се оттича, а хората се чудят какво са правят с повредените си автомобили.

06.09.2023 12:59:57

Разрушеният мост при Царево: Започва изграждането на временно съоръжение

Започва изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път Царево - Варвара, каза пред обществената телевизия инж. Десислава Паунова, член на управителния съвет на АПИ. 

Остава затворен за движение пътят Царево - Синеморец поради авариралия мост в края на Царево в посока Синеморец. Престои съоръжението да бъде обследвано.

06.09.2023 12:48:42

Българската армия е в готовност да оказва помощ в област Бургас

Министерството на отбраната приведе в готовност модулни формирования от Българската армия за овладяване или преодоляване на последствия от бедствия, както и военни хеликоптери от 24-а авиобаза – Крумово за търсене и спасяване от въздуха и военнотранспортен самолет „Спартан“ за транспорт на модулен екип за борба с наводненията.

До полунощ с високопроходима техника са транспортирани до бедстващите райони 8 тона сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от БЧК и Община Царево.

 

06.09.2023 12:45:54

06.09.2023 12:45:06

Министърът на туризма е на посещение в къмпинг "Нестинарка"

„За момента се намират решения за настаняване на хората в нужда, осигурена им е храна и вода. Безсилни сме срещу природните бедствия, но трябва да се установи какво точно се е случило и ако има виновни за тази трагедия, те да понесат наказанията си“, каза министърът на туризма Зарица Динкова, която се срещна с хотелиери и туристи на къмпинг „Нестинарка“.

„Вероятно все повече ще се сблъскваме с такива условия, затова трябва да бъдем подготвени и да вземем превантивни мерки. Мисля, че днес в Деня на Съединението е важно да покажем това – че ако сме заедно, дори и в криза и в сложна ситуация, се намира решение“, допълни тя.

06.09.2023 12:01:58

Три са вече жертвите на потопа на Черноморието

Три са потвърдените жертви на потопа на Черноморието – двама мъже и жена, съобщиха от МВР.

Третото тяло може да е на една от жените, които се издирват от вчера. Те са председателката на Районния съд в Царево Мария Москова и нейната дъщеря, за която се знае, че е ветеринарен лекар.

Кметът на Царево Георги Лапчев потвърди за bTV, че двете жени са в неизвестност.

06.09.2023 11:52:08

Николай Денков за наводненията: Ще се правят проверки на мостове и дерета

„Ще се правят проверки на мостове и дерета, но бедствието беше огромно. Такива обеми вода през такъв терен не е свързано само с едно или две малки дърта. Тука говорим за цялостния обем, който се срича от Странджа към морето.“ Това каза премиерът Николай Денков за потопа по Черноморието ни, който взе две жертви.

06.09.2023 11:01:40

Наводнение и в къмпинг „Китен“: Каравани, кемпери и коли са под вода

Ситуацията в къмпинг „Китен“ също е сложна. Все още има сериозни следи от придошлата вода. Каравани, кемпери и коли са наводнени. Хората разказват, че къмпингът е бил залят от високи води.

06.09.2023 10:36:51

Проф. Рачев: Никой не очакваше такъв интензитет на валежите

„Това, което се случи вчера, се е случва обикновено на 50 години, а може би и повече. Става дума за валежите, които започнаха вчера сутринта. Рядко остава такъв интензитета. Никой не оачкваше да продължат толкова.“ Това каза лиматологът проф. Георги Рачев за потопа по Черноморието ни.

06.09.2023 09:06:02

Джартов: Няма опасност от язовирите над Царево

"Няма опасност от скъсване на стените на язовирите над Царево. Веднага са пренасочени помпи, с които нивото на водата е свалено." Това каза гл. ком. Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".

06.09.2023 09:02:06

Издирват се майка и дъщеря, загинали са двама мъже

Две жени се издирват и са открити телата на двама мъже след потопа в района на Царево, съобщи директорът на полицията в Бургас старши комисар Емил Павлов.

Двете жени са майка и дъщеря от Приморско – на 54 и 30 г. Двете са били в кола, която е погълната от водата при пропадане на мост.

06.09.2023 08:18:59

В с. Кости всичко е тотално разрушено

Улици нямаме всичко е тотално разрушено, каза пред bTV кметът на с. Кости Антон Ангелов.

Преди това кметът на Царево Георги Лапчев обяви, че именно Кости най-тежко е пострадало от потопа на 5 септември.

„Положението е тежко, но радостното е, че нямаме жертви и тежко пострадали хора. Не помним подобен потоп в нашето село. Изляха се приблизително 330 литра на квадратен метър“, коментира Ангелов.

06.09.2023 08:15:43

Иво Казасов: Видяхме как морето поглъща коли и каравани

„Видяхме страшни неща на къмпинг „Арапя“ – как морето поглъща коли и каравани.“ Това разказа Иво Казасов ор група „Акага“.

06.09.2023 08:02:04

Синеморец все още е изцяло откъснат и няма ток

След потопа по Южното Черноморие Синеморец е изцяло откъснат – затворен е пътят Ахтопол Синеморец, и няма ток, обяви пред bTV обяви кметът на Царево Георги Лапчев.

„Причината е, че р. Велека продължава да се налива. Устието е отворено, няма да го взривяваме, ще изчакаме водата да се излее в морето“, обясни Лапчев.

06.09.2023 07:55:59

Потопът на „Нестинарка“: Деца са евакуирани в други хотели

На къмпинг „Нестинарка“ бедствието стига до хотели на първа линия. Плаж вече няма, а 70 деца са спасени от потопа. Те са били евакуирани с помощта на специална техника в други хотели.

06.09.2023 07:25:24

Ден на траур в Царево в памет на жертвите на потопа

Ден на траур в памет на жертвите от наводненията е обявен днес в Царево. До момента е потвърдено за двама загинали. Има информация и за още трима души в неизвестност.

В Община Бургас празничният концерт по случай Денят на Съединението на България се отменя. В морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и спасение.

05.09.2023 23:31:49

Пострадала при наводненията: В 10 ч. ни заля, дойдоха чак към 18 ч. да ни евакуират

05.09.2023 23:31:20

Дъждът в Царево спря

В Царево дъждът окончателно спря. Обстановката остава бедствена - залети мостове, отнесени каравана и коли в морето, прекъснати пътища. Без ток остават и някои места.

Дъждът е достигнал до 250 литра за квадратен метър на някои места.

05.09.2023 23:11:25

Ужасът на водното бедствие през очите на хората

Вижте ужаса на водното бедствие през очите на хората, които го изпитаха. 

 

 

05.09.2023 22:53:05

Каква е ситуацията след пороя в Арапя?

Вижте щетите след обилните валежи в Арапя. 

05.09.2023 21:37:24

БЧК предоставя 800 хранителни пакети за нуждаещите се при наводненията

Българският Червен кръст (БЧК) предоставя 800 семейни хранителни пакети, съдържащи 10 кг продукти от първа необходимост, които ще бъдат разпределени на най-нуждаещите се при наводненията на Черноморието.

Осигурени са и 10 тона минерална вода от дарители, които ще бъдат доставени на място.

При необходимост организацията ще предостави от бедствения си резерв и 100 спални комплекта – походно легло, матрак, възглавница, завивка и чаршафи. 

Помощта е по искане на областния управител Пламен Янев. БЧК продължава да следи ситуацията и да поддържа постоянна комуникация с местните власти, Министерството на вътрешните работи и с ГД ПБЗН, съобщават от организацията.

Екип на областната организация на БЧК-Бургас е вече на място в Царево. Втори екип от София също пътува към мястото на бедствието.

05.09.2023 21:18:36

Доброволци помагаха за евакуирането на деца от къмпинг „Нестинарка“

Доброволци от близките населени места се стекоха на помощ в най-засегнатите точки от водното бедствие.

Сред тях е и Здравко Василев, който помогна за евакуирането на децата от къмпинг „Нестинарка“.

„Децата са спокойни, претоварват се от един на друг автобус. Организацията е много добра. Намирам се на място, където е прекъснат главният път между Царево и Ахтопол. Мостът скоро няма да се възстанови, но е създаден временен заобиколен път. Доста техника е докарана. Едно от нещата, които ме притесни на моста на река Караагач е, че една от колоните е подкопана, там работеха няколко екипа“, разказа пред bTV Здравко Василев.

05.09.2023 21:10:59

05.09.2023 20:26:07

Водата превзе "Арапя": Евакуирани хора, коли и каравани в морето

Заради наводнения и интензивни валежи в община Царево е обявено бедствено положение.

Пътища са затворени, коли са под вода, има и къщи, които са наводнени. Очаква се до края на деня валежите да продължат.

 

 

05.09.2023 20:24:56

Кметството в Лозенец се превърна в евакуационен център

Кметството в Лозенец е превърнато в импровизиран евакуационен център. Репортерът на bTV Румен Скрински влезе в един от най-пострадалите хотели, който се намира в най-ниската част на селото. 

Вижте обстановката в него:

 

05.09.2023 20:19:03

05.09.2023 20:18:10

Денков: Няма язовири, които да създават непосредствена опасност

05.09.2023 20:17:19

Двама са загинали, а трима се издирват след наводненията в Царево

Двама са загинали, а трима се издирват след наводненията в Царево. Жертвите са били на един от мостовете в града, когато си заляти от приливната вълна. Самоличността им не е установена.

Издирват се две жени и един мъж от Царево.

 

 

 

05.09.2023 18:45:51

Преливането на Ропотамо и Караагач блокира пътищата в района

Екип на bTV се намира на пътя Приморско – Царево. До мястото, от което той предава, се стига изключително трудно.

05.09.2023 18:44:16

Без връзка: Деца на „Нестинарка“ се събудили от заливането на река, отнесла куфарите им

Деца и учители са блокирани на къмпинг „Нестинарка“. Заедно за морето са отпътували шест деца на 10-11 години с двама възрастни, там към тях са се присъединили и други дечица. 

"Те са се събудили заради това, че ги е заляла река, водите са отнесли всичко и са останали без куфари, стоят по пижамките, с които са спали", разказа пред bTV майка на едно от децата.

05.09.2023 18:04:34

Обстановката в Царево към 18 ч.

Обстановката в района на Царево се нормализира. Остават непроходими няколко пътни участъка в Царево, Варвара и Бродилово, съобщи МВР.

Към момента няма бедстващи хора в Лозенец. Продължава евакуацията в къмпингите „Арапя“ и „Нестинарка“.

 

05.09.2023 17:57:35

05.09.2023 17:56:23

Двама души са загинали при наводненията в Царево

„Вече имаме доказани мъртви хора. Ситуацията е много тежка. Имаме потвърждение за двама загинали. Издирвателната акция се ръководи от службите на МВР. Не мога да кажа нищо повече“, заяви кметът на Царево Георги Лапчев в ефира на bTV. 

 

05.09.2023 16:55:31

Мост на пътя Царево - Ахтопол пропадна

Мостът на пътя за Ахтопол пропадна вследствие на обилните валежи по южното ни Черноморие. Проливен дъжд причини огромни наводнения. 

Главният път от Царево към Ахтопол и Синеморец е затворен. Хората обикалят през обходни маршрути.

05.09.2023 15:58:37

Дъждът в Арапя спря

Дъждът в Арапя спря, а времето се прояснява. 

Морето обаче е отнесло автомобили и обстановката остава усложнена. 

Улиците в къмпинга са се превърнали в реки. 

Има паднали клони и дървета. 

05.09.2023 15:54:11

05.09.2023 14:21:16

Свидетелски разказ за потопа в „Арапя“: Къмпингът е семеен, има много деца

Бедствено положение е обявено в Община Царево заради наводненията след обилните валежи. По свидетелски разкази най-сериозна е ситуацията по къмпингите в района. В „Арапя“ е Милена Генадиева, която разказва за случилото се.

 

05.09.2023 14:10:39

С въже спасяват човек край къмпинг „Арапя“

С въже спасяват човек край къмпинг „Арапя“, завлечен от силната придошла вода. Къмпингът край Царево е сериозно засегнат от обилните валежи и наводненията.

05.09.2023 14:09:57

Разказ на очевидец в Арапя

„Караваните, които са нависоко нямат, нямат проблем. Опитахме се да помогнем на хора от големия плаж – бяха боси и с малки деца, караваната им беше под вода. За 5 минути нивото на водата се е повишило до метър вътре в караваната“, разказа пред bTV очевидец на случилото се.

05.09.2023 14:02:38

70 деца от Пловдив са блокирани в хотел в Царево

70 деца от Пловдив са блокирани в хотел в Царево - наводнен и без ток. За това сигнализират родителите им.

Учител, който е при учениците, разказа в ефира на bTV, че децата са на горните етажи в хотела.

„Имат ръчен багаж, ако евентуално е наложи евакуация. Спокойни са, имат храна и вода. При необходимост и безопасност на пътищата децата ще бъдат извозени“, каза тя.

05.09.2023 14:02:16

БЧК с подкрепа за наводнените населени места в област Бургас

Във връзка с усложнената обстановка, продължаващите интензивни валежи и наводненията в Бургаска област, Българският Червен кръст следи ситуацията и е в постоянна комуникация с местните власти,  Министерството на вътрешните работи и с ГД ПБЗН, съобщават от организацията.

Екип на Областната организация на БЧК-Бургас пътува към най-засегнатите населени места.

БЧК има готовност да подпомогне най-засегнатите с питейна вода, подкрепителни закуски и одеяла.

05.09.2023 14:00:55

05.09.2023 13:58:55

Туристите да не се евакуират сами, призова Община Царево

Туристите да не се евакуират сами, призова Община Царево. Отнесени са автомобили в морето, а мостът към кв. „Василико“ в Царево е разрушен.

05.09.2023 13:58:47

Кметът на Царево: Продължава да вали, пикът на дъжда не е преминал

В Царево продължава да вали. Пикът на дъжда не е преминал, каза в ефира на bTV кметът на града Георги Лапчев.

Той отново призова да не се изпада в истерия, въпреки че е голямо количеството дъжд.

05.09.2023 13:49:58

Директорът на пожарната: Няма информация за пострадали или бедстващи хора

„Няма информация за пострадали или бедстващи хора в района на Царево. Предвид високите нива на реките екипите работят на място, така че да се осигури безопасността на хората“.

Това каза в ефира на bTV директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

05.09.2023 13:11:55

МВР: Създадена е организация за привличане на допълнителни сили и средства в района на Царево

Със заповед на кмета на община Царево е обявено бедствено положение на територията на общината и е разпоредена евакуация на част от хората, намиращи се в засегнатите от дъждовете райони, съобщават от МВР.

На място заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство (включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области). На терен работят екипи на пожарната и полицията.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е  главният път между Царево и Синеморец.

05.09.2023 13:00:22

05.09.2023 12:53:30

05.09.2023 12:53:06

Кметът на Варвара пред bTV

„Деретата преливат. Има отнесени в морето бунгала, коли и каравани“, каза пред bTV кметицата на Варвара Бистра Димова.

По думите ѝ в бунгалото е имало хора, но са успели да се спасят. Няма пострадали.

05.09.2023 12:52:20

05.09.2023 12:51:56

Очакват се още валежи

НИМХ издаде жълт код за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас. 

Кметът на бургаската община Царево Георги Лапчев обяви със своя заповед бедствено положение заради наводнения и интензивни валежи. В област Бургас валежите продължават. Ще има и гръмотевични бури. Явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Има и силен североизточен вятър със скорост 14-19 метра в секунда, с пориви до 22 метра в секунда.

Преобладаващите максимални температури днес са между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

Максималните температури по Черноморието са от 24 до 27 градуса. Температурата на морската вода е около 26 градуса. Вълнението на морето е 3-4 бала.

05.09.2023 12:50:44

05.09.2023 12:50:25

05.09.2023 12:49:49

В Царево прозвучаха сирени

05.09.2023 12:49:02

Морето отнесе коли и каравани край Царево. Кадрите са от плаж Арапя.

Движението по пътя Царево – Варвара е ограничено временно в двете посоки заради наводняване.

05.09.2023 12:48:31