Препоръка към туристите в община Царево да не се къпят в морето до доказване, че микробиологията е в норма, отправиха от РЗИ-Бургас.

От РИОСВ-Бургас започнаха комплексна проверка на изградените съоръжения за пречистване и отвеждане на отпадните води в засегнатите от бедствието населени места в община Царево.

Анализът ще е готов до 10 дни. Той ще покаже дали има пропуски в експлоатацията на съоръженията, които трябва да гарантират чистотата на морската вода.

Проверките до момента показват, че има скъсана тръба на един от компрометираните мостове в Царево, от която изтичат фекални води. Тръбата е била поставена под моста законно, показва проверката на екоинспекцията.

Очаква се тя да бъде вкарана в канализационната мрежа до седмица. Все още има проблем и с работата на пречиствателната станция за отпадни води в Царево, която бе наводнена и на практика не функционира по предназначение.

"След като бъдат проведени действия за профилактика на системата за автоматизация на пречиствателната станция, продухани съответните водопроводи и въздухопроводи, тя ще бъде пусната", каза директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов.