Седмица след наводненията по Южното Черноморие възстановителните дейности продължават. Местните хора разчитат повече на себе си, отколкото на доброволци.

В ефира на bTV едно от потърпевшите семейства, останало без дом след наводненията в Царево, помоли за фургон. Той вече е доставен, а хората изразиха своята благодарност към общината и всички, които са им помогнали.

В опит да се спасят 7-годишната Дениз и близките прекарват часове наред върху покрива на постройката, в която живеят баба ѝ и дядо ѝ. 

Тя в момента е напълно необитаема. Цялото семейство, включително и малкото момиченце, почистват сами след бедствието.

„След като мина това напрежение към мен, вече съм по-спокойна и не се плаша от такива неща. Два пъти само ревах, сега много се радвам, че започвам училище, даже още днес искам да започна“, сподели момиченцето пред bTV. То също помага в разчистванията.

„Винаги помагам, защото тате после ми дава парички. От сутринта до следобед, от 9:00 до 17:00 часа съм работила… По-бързо да се оправим. Татко се изморява, чичо се изморява, баба се изморява, аз се изморявам, всичките се изморяваме", казва Дениз.

„Много трудно, но се справяме някак си – малко по малко всеки ден се оправяме. Имаме нужда най-вече от работна ръка, защото има още доста работа. Тежка техника също – багери, камиони. Всички съседи се молим да ни обезопасят реката и да направят улици с отводнителни шахти и да не се случва това втори път“, коментира Донка.

Възрастен мъж от семейството два дни след наводненията е получил инсулт и е настанен в болница.

„За нас като родители за две годишно момченце е много важно тук да бъде изчистено и дезинфекцирано. Водата мина навсякъде през къщата, тя е страшно мръсна – кална и фекална. Детенцето пипа навсякъде, а след това си лапа пръстчетата. Сама се опитвам да почистя, но е непосилно“, казва Кристине Константинова от съседната къща.

Бедственото положение в Царево продължава, а Кризисният щаб заседава как да продължи възстановяването.

Свлачище е захапало крайбрежната алея на Ахтопол.

"Много сме притеснени - ако не се вземат спешни мерки просто не знам какво ще се случи", казва Ангелина Николова.

Два метра буквално делят първата къща, от мястото, където брегът е разцепен.

"Ще тръгне църквата, ще тръгне Гръцкото училище, ще тръгне Свети Георги и тогава ще почнем да се вайкаме, като падне някоя къща във водата", коментира Донка Атанасова.

За ерозията местните жители са сигнализирали институциите още преди 3 години, но от дъждовете свлачището е станало по-опасно.

"Това ни е улицата. Аз се водя на тази улица, тук живея. Ако нещо стане, не мога да се прибера вкъщи", казва Антон Руселиев - жител на Ахтопол.

"Към днешна дата имаме на четири места само от тази страна падане на земни маси, така че пак компетентните органи трябва да дадат реално мнение именно как да се подходи", коментира Станислав Димитров, кмет на град Ахтопол.

"Оставаме с усещането, че институциите по някакъв начин си прехвърлят топката и никой не поема отговорност", коментира Огняна Илиева.

Хората в Ахтопол настояват и за нормално отводняване на улиците, за да не влиза водата в къщите им.  

"По всички мостови съоръжения ще има експерти днес и всички те ще обследват. По кое време и къде – в зависимост от организацията. Чакам ги всеки момент да пристигнат експертите", коментира Георги Лапчев - кмет на община Царево.

От утре започва проверката за състоянието на двата язовира над Царево.