Държавата е имала информация, че 360 речни участъка в страната са с намалена проводимост на водата и застрашават живота на населението, като седем от тях са в община Царево. Това съобщи премиерът Николай Денков по време на извънредното му изслушване в парламента в петък.

Наводненията се случиха край бреговете, където е природен парк Странджа. Този парк през всичките години не е приет план за управлението му. Това е позволило да се застроява на парче. Царево също няма общ устройствен план.

Доц. д-р Дико Патронов е лесовъд, един от създателите на парк Странджа. Бивш директор на дирекцията по горите в Бургас. 50 години от професионалния му живот минават в горите на Странджа.

Странджа е природен парк. Как е възможно едновременно да има добив на дървесина и да е природен парк? Това не са ли две противоречащи си ситуации?

Вие налучквате точно въпроса, който никой в момента не си го задава в национален мащаб. Защо се получиха тези неща, защото ние наистина създадохме природен парк Странджа и съгласно закона за защитените територии и закона за биоразнообразието, първото нещо, което трябва да се направи за този пари е план за управление.

Има ли?

Не. И това е куриозното, че няма. Въпреки че той беше изготвен още 2003 г. и аз бях един от участниците, които го изготви. В основната на противоречието, с което изпадна планът с крайбрежната общественост е именно желанието да се застроява крайбрежието. Планът слагаше ръка върху извънурбанизираните територии на селищата, които трябваше да се развиват като курортни селища. А не Арапя и долината на Арапя, и Нестинарка, и долината на Нестинарка. А да се развиват урбанизираните територии и да се разширяват като се унищожават естествени местообитания.

Унищожените естествените местообитания са част от потопените от пороя места, които при приет план за управление на парк Странджа нямаше как да бъдат застроени. Например заливните тераси, които вече по документи се водят зони за застрояване, са били залесени по време на последния голям порой през 1994 г. И щети не е имало. Днес те вече по документи се водят зони за застрояване.

Патронов е участвал в залесяването на курортите по южното ни Черноморие през 60-те години. Той си спомня как собственици на престъпно възстановени и заменени земи край морето, умишлено запалили и изгорили всички гори около курортите на територията на парк Странджа преди застрояването.

"90-те години започнаха пожарите. Около Созопол, всеки ден пожари, Слънчев бряг, Ханска шатра, Коашарица, това бяха прекрасни борови гори. Това всичко стана, когато аз бях главен директор и всички тези неща ги знам, защото минаха през ръцете ми", каза той.

Липсата на план ни стратегия за управление на Странджа определя и начина, по който се извършват сечите. Не като в уникален за Европа парк, а като в обикновена гора. 

Ерозията, причинена от камионите участващи в сечта, се вижда и от Космоса при сравняване на сателитни изображения от едни и същи места през последните 20 години. От Космоса се вижда, че горските пътища в Странджа стават все по-широки, дълбоки и ерозирали.

Ето и какво казват кметът на Царево Георги Лапчев и областният управител Пламен Янев за ролята на институциите.