Показателна история за незаконна сеч разкрива разследването на Марин Николов. Тази история показва богата палитра от нарушения и престъпления около незаконната сеч. Става въпрос за масова липса на дърва, сериозна сеч в голяма частна гора, която се оказва собственост на един интересен човек – бизнесмен, известен на много хора, като производител на детски храни, който се оказва потърпевш в този случай. Той подава сигнал, защото се съмнява, че извършителят ще бъде покрит.

Новината от последния ден - въпреки нашата работа и многото сигнали в района на Своге, където се случва това нещо, сечите продължават в частната и в държавната гора, каза в студиото на „120 минути“ журналистът Марин Николов. Когато има незаконна сеч в частен имот най-често главният заподозрян е човекът, който сече в съседство, защото той има техниката и е най-близо, обясни журналистът.

Тези дървета са отсечени незаконно. Гората е частна собственост на фирмата на бизнесмена Жельо Ганчев.

"Само за месец август са изчезнали около 1000 кубика дървесина от този терен. Откакто сме придобили гората, не сме изсекли нито едно дърво. Всички незаконни сечи са извършени от две години насам. Установихме го, като измерихме кубатурата на дървесината в гората и дънерите. Никой не ни е питал да сече", обясни собственикът на гората Жельо Ганчев.

Жельо Ганчев

След сигнал на Ганчев от Регионалната дирекция по горите измерват липсата.

"494 кубика дървесина, ако го приравним като дърва за огрев са около 1000 кубика. 756 бройки незаконно отсечени дървета. Не се среща всеки ден", каза Николай Николов, директор на РДГ- София.

Човекът, когото Ганчев подозира като организатор на сечта, е Ангел Иванов. Той обаче твърди, че не е направил нищо. Ръководи фирмата, която добива дърва с позволителни за сеч в държавните гори в съседство. Иванов и няколко мъже товарят дърва близо до гората.

Ангел Иванов

- Там се реже от 15 години, аз режа от 2 години и аз ви питам вас, г-н Ганчев, ако си остави Ролс Ройса за 4-5 години на Своге на центъра отключен и не го търси, дали ще намери нещо от него и кой ще му е виновен, коментира Ангел Иванов.

- Крадецът не е ли виновен?
- Да, виновен е, разбира се, че е виновен.
- Престъпление ли е незаконната сеч?
- Разбира се, че е престъпление. Има го, ама това да не означава, че аз съм ги отрязал! На мен гората ми е измервана след сигнал на г-н Ганчев. Мериха ми дървата, всичко ми мериха. И абсолютно всичко ми излезна, 100 процента.

Твърденията на Иванов обаче се разминават с тези на РДГ-София, откъдето са измерили дървесината, отсечена законно от фирмата в съседната държавна гора, за да я сравнят с липсващите кубици откраднати дърва.

"Установихме, че са отсечени по-малко дървета, отколкото са експедирани с превозни билети, което ни наведе на мисълта, че може би те са отсечени от тази гора на юридическото лице, за което уведомихме и прокуратурата", заяви Николай Николов, директор на РДГ- София.

Николай Николов

По сметки на РДГ фирмата имала с 1200 кубика повече дървесина от изсечената, измерено в дърва за огрев. Дърводобивният шеф отново отрича - твърди, че инспекторите са смятали по грешна софтуерна програма.

- Тази програма, горските не работят с нея, в горските предприятия.
- Но те са работили с тази програма и са ви измерили разминавания.
- Програмата така ги изчислява, това е компютърът, разбирате ли. По другите две програми, с които работят горските предприятия, нямам разминаване.

В търсене на второ експертно мнение ощетеният Ганчев сигнализира на лесовъда, природозащитник и депутат Александър Дунчев. Той потвърждава данните и открива още. В тази държавна гора, наблизо, фирмата на Ангел Иванов е започнала да реже с позволително след заключение от горското, че  дърветата са изпочупени и трябва да се махнат.

"Това е една здрава гора. Въпреки, че дърветата с единични счупени клони са няколко, гората е маркирана със 60 процента сеч. Здрава гора -  това, което виждаме изсечено, е било същото здраво като това, което виждаме над нас. Ако ние не се появим на такива сечища, контролните органи признават това за законна сеч", поясни народният представител Александър Дунчев.

Александър Дунчев

След нов сигнал на Дунчев до РДГ-София, при оглед на място оттам определят, че увредените дървета са не 60, а 25 процента от гората и са издали заповед за спиране. 

Сечта е спряна. Позволителното е издадено от Държавното горско стопанство в Своге. Ето какво каза за bTV директорът му Сашо Георгиев. 

- В този протокол се твърди, че сета е пусната за 60 процента, а реално увредената гора е само 25 процента. Вие съгласни ли сте с това твърдение?
- Това е една предварителна преценка. Има комисия, която минава на оглед и определя този процент на увреждане, общо взето, окомерно.
- На око?
- Да. Колеги от РДГ с наши служители.
- Да, но можем ли да позволяваме на човека да сече по предварителна оценка и той да започва да сече 60 процента? Кой го прецени това?

- Вече ролята на маркиращия лесовъд е, когато той отиде на място със спрей, маркира и преценява – може да са повече от 60 процента, може да са по-малко.

Споменатият маркиращ лесничей е Цветелин Драгневски, служител на горското. При опит да се свържем с него от стопанството ни показват писмените му обяснения.

"В подотдел 868 г са маркирани само повалени и пречупени дървета", пише Цветелин Драгневски.

На място виждаме маркирани не повече от 10 процента от дърветата. Потвърждава го и Александър Дунчев след оглед в гората. За да се изготви позволителното за сеч, те трябва да бъдат посочени като бройка в описа на горския. Това не е направено, виждаме в документа.

Сечта по позволително е определена на 60 процента, а държавата я спира едва сега, след сигнала за разминаването. След интервюто ни с директора на горското, той обявява, че е наказал с предупреждение за уволнение маркиращия лесничей и заместник директора Христо Янев. 

- Дали сме на прокуратурата нещата. Дали има престъпление, това проверяват там, каза Сашо Георгиев.
- А престъпленията са обикновено действия с умисъл?
- Ами не знам, има и без умисъл.
- Тук твърдите ли, че е без умисъл станало?
- Не твърдя нищо, нищо не мога да кажа.

Частният собственик Жельо Ганчев е провел свое разследване срещу проверяваната дърводобивна фирма.

"Количествата, които фактурира в годишния си отчет, не отговарят на количествата издадени билети, това е установено. Уведомили сме окръжна прокуратура, данъчна служба, всички възможни институции", съобщи Жельо Ганчев.

Публикуваният в Търговския регистър годишен отчет на фирмата за 2021 година показва, че тя е получила приходи за годината от 63 000 лв. Издадените превозни билети за продадена дървесина на фирмата за същата година са за почти 660 кубика продаден дървен материал, сочи регистърът към Изпълнителната агенция по горите. 

При около 150 лв. средна цена на кубик за 2021 г., това предполага приходи от над 132 000 лв., т.е. два пъти повече от отчетените. Ако към тях прибавим и над 880 кубика добит дървен материал по договори на фирмата с горското през годината, нейните приходи надхвърлят близо три пъти посочените във финансовия отчет 63 000 лв. Сметките потвърждава и независим от случая финансов експерт – доцентът, преподавател по разкриване и превенция на финансовите измами и автор на книга за счетоводните измами - Димитър Динев.

"От предоставената счетоводна информация има съмнение за разминаване. Би трябвало да има допълнителни проверки и е възможно финансовите отчети да съдържат само информация, която е предоставена по документи, а това, което действително се е извършвало, да не е осчетоводявано. Фирмата показва към 31.12.2021 година собствени активи от 3000 лв. 3000 лв. са, дето се казва може и един трион, по-силен, да струва повече. Разминаването първо може да бъде свързано с прикриване на приходи, оттам вече неплащане на данъци", отбеляза доц. Димитър Динев, преподавател по финанансови измами в ИУ – София.

Доц. Димитър Динев

Представителят на фирма за дърводобив Ангел Иванов обаче твърди, че няма такова нещо.

"Имам си счетоводителка, тя си изчислява всичко, аз си давам фактурите, едно към едно", каза той.

Ангел Иванов

А бизнесменът с гората изтъква и друго – преди година Ангел Иванов е бил осъден за превоз на незаконна дървесина в същия лес, за което се е признал за виновен.

"Същият човек е осъден на пробация, карал е камиона си и е показал служебната си карта на проверяващите полицаи, казал е, че не могат да го проверяват него, защото е служител на НСО. Тогава е дошла Военната прокуратура и са му образували дело, за което е осъден, вече не е служител на НСО", обясни Жельо Ганчев.


А според обяснението на Ангел Иванов дървесината била законно добита от сечище, но горският не му издал превозен билет.

- Горският тогава беше се напил, беше си изключил телефона, а имахме уговорка. И през това време ме спряха полицаите, така и задържаха дървата, аз си взех камиона и така.
- Но пък вие се признавате за виновен?
- Да, аз съм си го направил, да, без превозен билет бях, само това е.

Бизнесменът Ганчев твърди, че в последната година от частните и държавни гори край Своге са били извозени хиляди кубици незаконен материал и смята, че за това е отговорно горското стопанство. А ние ги питаме.

- Възможно ли е тези стотици кубици да са извозени без да бъдат забелязани от нито един от вас? 
- Пътят не е един, те са няколко посоките към други населени места. Ако на момента не го хванем по сигнал, просто не можем да кажем откъде… Заради това уведомяваме прокуратурата и разследващите органи, те си имат техни начини, заяви директорът на ДГС-Своге Сашо Георгиев.

Сигналите в горите край Своге не спират дотук. Тези кадри са от сеч в друг отдел държавна гора - без позволителни.

Дали стартиралите по описаните случаи проверки и прокурорски разследвания ще стигнат донякъде, предстои да видим в бъдеще.