Министерство на здравеопазването издаде заповед за забрана на износа на лекарства и хепарини от България във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната. Забраната ще е в сила до 31 януари 2021 г. 

Сред забранените за износ медикаменти са „Азитромицин“, „Еноксапарин“, „Надропарин“, „Дексаметазон“ и медицински газ кислород.

Причината за забраната е, че въпросните лекарства „влизат в терапевтичните схеми за лечение на заболяването COVID-19 и се прилагат в болничната и извънболничната помощ".

Недостигът им на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти в България в условията на усложнената епидемична обстановка, в която се намира страната, посочват от здравното министерство.

„Действащите към момента механизми в страната в областта на лекарствените продукти не предвиждат никакви контролни правомощия, посредством които в случай на обоснована необходимост да бъде ограничаван износът на жизненоважни за българските пациенти лекарствени продукти, освен предвиденото в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина правомощие на министъра на здравеопазването“, се отбелязва в съобщението.

Заповедта за забрана на износ е във връзка с писмо от Изпълнителната агенция по лекарствата, която е установила повишение на употребата на въпросните медикаменти през последните месеци.

При „Азитромицин“ повишението е с 5000%, за „Дексаметазон“ е с 2300%, а за „Надропарин“ и „Еноксапарин“ - с почти 500%.

От ИАЛ посочват, че се осъществяват редовни доставки за българския пазар в количества, дори по-големи от средномесечното потребление, изчислено на база предходни периоди. Въпреки това е изложено, че в агенцията постъпват данни за затруднения в снабдяването с лекарствените продукти в аптечната мрежа, дължащи се на повишеното потребление.

Проверки на ИАЛ, осъществени от месец ноември до настоящия момент, показват, че лекарствените продукти с посочените по-горе международни непатентни наименования са предмет на паралелен износ от територията на България за други страни в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг от лекарствените продукти за българския пазар.

  • Ангелов: Ако имаме ваксини, може да имунизираме 70% от населението до юли
  • Къде ще има „зелени коридори“ за ваксинация днес
  • Увеличава се броят на заразените с COVID-19 в болница
  • Разхлабване на мерките: Заведенията отново са отворени
  • Денонощният кабинет за ваксиниране в „Св. Анна“… вече не работи
  • Опашки за ваксини: Подновиха „зелените коридори“ след доставка от „АстраЗенека“ (ОБЗОР)
  • Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина
  • Хаос пред „Пирогов“: Желаещите ваксина срещу COVID-19 бяха отпратени (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Отново „зелени коридори“ за ваксинация, но при личните лекари
  • Ангелов: Ще преценим възможно ли е да възстановим "зелените коридори"