На Коледа у нас пристигат първите ваксини срещу COVID-19.

Препаратът на "Пфайзер" и "Бионтех" се очаква на 25 декември вечерта. Първият транш ще бъде от 5 000 дози. След Нова година ще пристигнат допълнителни 52 хиляди, като по-големите доставки ще са в първото тримесечие.

Имунизирането ще започне веднага след пристигането на препарата. 

33,09% от медицинския персонал у нас са се записали за доброволно ваксиниране срещу COVID-19. Данните са към 10 декември и бяха обявени oт министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. 

Продължава набирането на желаещи сред лекарите, зъболекарите, фармацевтите, помощник-фармацевтите и професионалистите по здравни грижи да се ваксинират срещу COVID-19. 

„Идеята ни е на 27-ми да стартираме на три места – София, Пловдив и Бургас. Ще бъдат поканени ваши екипи, а на 28 и 29 ще можем да започнем имунизацията във всички областни центрове. Началото е в болници, които имат COVID структури“, заяви доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

„Министерството на здравеопазването няма да се превръща в търговски дистрибутор, нито ще убеждава гражданите за точно определен продукт“, каза министър Ангелов, цитиран от БТА. 

По думите му ведомството се ангажира всеки лекар да има пълна информация за ваксините, а той ще настоява производителите да отговорят на всички въпроси, без да има премълчаване на данни.

„Ние ще обясним на гражданите, че ваксинирането е пътят към спасението и пътят към прегръдките, ако щете, към нормалните човешки отношения. Ваксините ще ни дадат това спасение от COVID-19. Но българските граждани искат да чуят отговор на всеки един въпрос, който ги притеснява и МЗ се ангажира да създаде такава информационна среда, че всеки един лекар да получава информацията преди всички и да я предоставя на достъпен и разбираем език на хората, за които се грижи”, заяви Ангелов.

Кратките характеристики на ваксините не са ясни, посочи министър Ангелов. Той увери, че здравното министерство осъзнава важността на предстоящата ваксинация и ще вложи всички усилия в успешното ѝ национално провеждане.

„Кампанията в България още не е стартирала, още кратките характеристики на продукта не са ясни. Няма да прeпоръчаме определена ваксина. Ние щe говорим на български граждани с целия език на науката, че ваксината е спасението от COVID”, каза здравният министър Костадин Ангелов.