Учениците от "СОУ Максим Райкович" са били предупредени с наредба да не ползват спортните съоръжения в близост до дома на мъжа, който тази сутрин уби полицай, рани други трима и се барикадира в дома си. Това твърдят деца, който се представят като възпитаници на училището в коментари във Фейсбук страницата на bTV.

Преди няколко седмици директорът на училището помолил учениците да подпишат декларация, че са информирани за заплахата от мъж, че ще бъдат наранени, ако използват спортно-техническите съоръжения, разказа кореспондентът на bTV във Велико Търново. Директорът Николай Кожухаров заяви в „Тази сутрин”, че децата са били предупредени, но не са подписвали декларации за това.

В социалната мрежа обаче коментарите оспорват думите му.

Ученик съм в "СОУ Максим Райкович". Преди около 2 седмици мина заповед, издадена от директора, която забранява посещението на спортните съоръжения в близост на дома на стрелеца. Нима ние трябва да се ограничаваме от спорт, тъй като някой си може да стреля по нас? Нима ние сме кривите в тази ситуация или за психичното състояние на човека? Това, което беше още по-абсурдно е, че ни накараха да се подпишем, че сме разбрали заповедта.. Това си е чисто и просто "измиване на ръцете" от страна на управата на училището в случей на инцидент, едва ли не, ако стане нещо те не са виновни, тъй като ние сме запознати с проблема.. В каква абсурдна държава живеем?! Защо младите хора да имаме амбицията да останем тук?”, гласи един от коментарите.

От Лясковец съм и уча в това училище. Госпожите ни четоха извънредна наредба написана от директора да не ходим на горните площадки. Чувах, че изпращал оплаквания в полицията. В едното пишеше: "учителите така пребивали децата, че червата им се влачили на земята" . Кажете това кой би го написал освен психично болен?”, пише друго дете, което твърди, че е възпитаник на училището.

На редакционната поща на bTV също получихме писма със свидетелски показания. „Аз уча в това училище и класният ни учител ни прочете да не ходим да играем на спортното съоражение да не минаваме към поликлиниката а през парка защото той не е бил добре и можел да ние застрелял с пушката след това се подписахме на един лист срещу нашите имена”, пише момиче.

Още на 24 февруари ученик пише в група за Лясковец във Фейсбук: "Днес ме накараха в училище да подпиша следната заповед да не ходим да тренираме на лостовоте в първия корпус на училището защото някакъв луд човек стрелял с пушка по хората които ходили да спортуват там а Аз мисля че това е собственост на общината и нека полицията се заеме с това защото там ходят малки деца които играят на топка и други различни игри". По-късно през деня коментарът му бе изтрит.

bTVnews запазва анонимността на авторите на коментарите и писмата, публикува ги и без редакторска намеса.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"