За да няма произшествия при утилизирането на стари боеприпаси в неясно състояние са нужни компютъризирана апаратура и обучение на специалисти, които нито боравят директно с мини и снаряди, нито имат дневни норми. Поради тази причина, утилизацията по света не е печеливша, докато в България тя носи приход, защото не се прави инвестиция в кадри и оборудване.

Това обясни в студиото на „Тази събота” бившият директор на завод ТЕРЕМ доц. д-р Станчо Петков. Той разказа, че е бил сред първите хора, влезли в останките на предприятието-убиец в Горни Лом, където загинаха 15 души. Според него, щетите показват, че на площадката на „Миджур” е имало десетки тонове взривно вещество, макар дневната норма на работниците да е била 5-600 кг.

По думите му „действително там е една много голяма рана, не само там, а в цялата държава. Това показва състоянието на т.нар военна промишленост у нас. Тя вегетира, защото държавата избяга от своите функции”. Петков посочи, че служба КОС на МВР е отговорна за това, че обектът на „Видекс” е продължавал да работи и след откритите при проверка нарушения.

Като бивш директор на държавно дружество, бившият шеф на ТЕРЕМ посочи, че „в търговете винаги сме били втори”. В същото време, именно в тези фирми имало политически назначения на хора, които нямат нужната компетентност. Като пример Петков даде именно ТЕРЕМ, където изпълнителен директор станал бившият ни посланик в Либия Кръстьо Илов, както и друго предприятие, управлявано от печатар.

Рано е да се индивидуализира вината

Следователят от НСлС Андрей Цветанов посочи, че случаят в Горни Лом е резултат от „човешка грешка и то не един човек. Пейзажът е резултат на тези грешки”.

Той подчерта, че е „твърде рано да се индивидуализира вината”, но е очевидно, че работещите са по-малко виновни от началниците им, които е трябвало да организират съхранението на боеприпаси.

Цветанов подчерта, че следственият екип е професионален и рано или късно ще достигне до истината за инцидента.

„Създадена е и организация за среща с близките, както разбрахте, за взимане на биологични материали за ДНК-пробите, продължават и разпитите, продължават и огледите на складови помещения. Надяваме се и днес да се открие биологичен материал. За съжаление, горе е страшно”, каза наблюдаващият прокурор Мирослав Костов.

Разследването ще отнеме поне шест месеца, каза още наблюдаващият прокурор, защото случаят е особено тежък. Целта е не да се бърза, а да се установи обективната истина и виновните да бъдат наказани.

Междувременно, продължава издирването на останките на загиналите. За целта в огледа на изпепелената барутна фабрика се включи и подемна техника, която ще разчиства отломките.

Кран ще повдигне бетонните блокове от двата унищожени цеха.

Влязоха военни сапьори и доброволци.

„Видекс” не помагали на Горни Лом

Кметът на Горни Лом Илиян Михайлов каза, че се е запознал едва вчера със собственика на взривилия се завод.

Двамата имали разговор по телефона преди месец, когато предприятието се нуждаело от нови служители.

„Фирма „Видекс”, откакто съм кмет на селото от 3 години, не е правила дарения на селото”, призна Михайлов.

Днес в Горни Лом се събират за заупокойна литургия в памет на загиналите.

  • Делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом влиза в съда
  • Серия контролирани взривове ще се проведат в района на Горни Лом
  • Ще стане ли някога ясно какво причини взрива в Горни Лом?
  • Година след взрива в Горни Лом виновни няма
  • Оцелелите работници от „Миджур” искат възстановяването на завода
  • До три дни връщат тленните останки на загиналите в Горни Лом на близките им
  • Идентифицираха останките на загиналите при взрива в Горни Лом
  • Правителството мисли какво да прави със 190 000 противопехотни мини в "Миджур"
  • Хиляди утилизирани детонатори са откраднати от завода в Горни Лом
  • „Наследство" от взрива в Горни Лом - 14 000 лв. дълг