Две години след смъртта на 15 души делото за взрива в завод „Миджур“ край село Горни Лом влиза в съда.

Подсъдимите са четирима, казаха за bTV от прокуратурата.

Палма Иванова, инспектор по безопасността на труда, и собственикът на завода Валери Митков са подсъдими за причиняване на смърт при професионална непредпазливост.

Престъпление по служба, според държавното обвинение, са извършили началникът на служба КОС Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, която е бивш шеф на дирекция „Международна контролирана търговия и сигурност“ в икономическото министерство.

Според обвинителния акт Палма Иванова и Валери Митков са причинили и средни телесни повреди на още двама служители в завода.

До последния ден на разследването Митков продължава да настоява, че трагедията не е станала поради човешка грешка, а заради саботаж.

Димитър Димитров, бащата на една от жертвите, обаче смята, че има и други виновни. Към тях насочват документи на Министерството на икономиката, предоставени по Закона за достъп до обществена информация след дело, продължило година и половина. „Това е смисълът на живота ми вече. Търся възмездие“, казва той.

Сега Окръжният съд във Видин ще трябва да разпредели на съдебен състав и да назначи дата за първото заседание по процеса.

Вижте повече във видеото: