На 1 октомври се навършва една година от трагедията в село Горни Лом. Трагедия, която отне живота на 15 души след взрив, избухнал в цех за обезвреждане на противопехотни мини на завода „Миджур”. Виновен за трагичния инцидент обаче все още няма.

Вечерта на 1 октомври 2014 г. силна експлозия избухва в близката барутна фабрика до село Горни Лом. Часове по-късно районът е отцепен, а близки на работниците се събират с надежда да получат информация.

Техника и роботи на Военното министерство се включват в спасителната акция, но тя завършва без успех. Оцелели няма. Два дни по-късно България е в траур. Загиват 15 души

Пожарникарят Пламен Петров е първият, който влиза на терена след трагедията. Виждайки разрушенията, той вече знае, че оцелели няма.

Инцидентът не е единствен за фабриката, а няколко седмици преди трагедията са открити редица нарушения. Мерки, обаче, не са взети.

„Явно контролът при работата, при спазване на технологията, явно не е бил на високо ниво, аз само така мога да си го обясня”, коментира тогава служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

„Докато беше държавно, контролът беше много по-голям, след 2000 г. контролът е занижен до нула. Голата истина е една. Идат и полиция, идат и пожарна и всякакви. Влизат в канцеларията, разплащат се и си заминават. Това е голата истина”, обясни след инцидента бивш работник.

Година по-късно виновните не са посочени, а причините за взрива все още остават неизвестни.

Една година е малко време

Една година е много малки време за толкова тежко разследване, заяви в „Тази сутрин” депутатът от ГЕРБ и експерт по боеприпаси Валентин Радев за това, че все още няма посочени виновни.

Според него в световен мащаб подобни взривове отнемат много време, докато приключи разследването. По думите му след взрива на мястото на цеха е било буквално лунен пейзаж.

Той подчерта, че е имало нерегламентирано количество взривни вещества в близост до експлозията. „Иначе нямаше да има толкова жертви”, посочи експертът.

Според него причина за взрива е човешка грешка и виновните са си заминали. „Началникът на цеха, специалистите, които са работили в момента там – някой от тях е направил грешка”, заяви Радев. Той все пак посочи, че вероятно и контролът е бил недостатъчен.

Депутатът подчерта, че първото нещо, което са направили от ГЕРБ, като са дошли на власт е да забранят вноса на боеприпаси за утилизация, за да не отидат в частни фирми, където контролът е занижен.

Радев заяви, че боеприпасите, които трябва да бъдат унищожени са в пъти по-малко отпреди години. Има 900 тона касетъчни боеприпаси, които се намират в складовете на Министерството на отбраната, 500 тона артилерийски боеприпаси. Трябва да бъдат унищожени и течни горива от ракети, което обаче ще стане извън страната със съдействието на ОССЕ.

  • Делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом влиза в съда
  • Серия контролирани взривове ще се проведат в района на Горни Лом
  • Ще стане ли някога ясно какво причини взрива в Горни Лом?
  • Оцелелите работници от „Миджур” искат възстановяването на завода
  • До три дни връщат тленните останки на загиналите в Горни Лом на близките им
  • Идентифицираха останките на загиналите при взрива в Горни Лом
  • Правителството мисли какво да прави със 190 000 противопехотни мини в "Миджур"
  • Хиляди утилизирани детонатори са откраднати от завода в Горни Лом
  • „Наследство" от взрива в Горни Лом - 14 000 лв. дълг
  • 40 дни от взрива в Горни Лом