190 614 неутилизирани противопехотни мини се намират в склада на „Миджур” в Горни Лом след инцидента на 1 октомври, при който загинаха 15 души. Това е станало ясно след проверката на прокуратурата в завода за боеприпаси, с която премиерът Бойко Борисов е запознал министрите на днешното заседание на кабинета.

На него министрите от засегнатите ресори са обсъдили варианти за утилизацията на противопехотните мини, показва стенограмата от сряда. Впечатление прави, че по време на дискусията вътрешният министър и премиерът обясняват взимането на мерки с фразата „за да няма повече черни забрадки”.

На масата е поставен и вариантът - държавата да монополизира утилизацията на боеприпасите.

Публикуваме част от стенограмата на заседанието на МС:

„Има различни варианти, аз затова исках да ви запозная. Направихме веднага, още в същия ден, когато дойде писмото, завчера, двамата министри – на отбраната и на вътрешните работи, главният секретар на МВР, КОС, включително и пожарната, и се оказа, че всъщност, ако с мощността на Министерството на отбраната започнат в Костенец да правят тази утилизация, ще ни трябват някъде 20-30 месеца и то след като се подготвят.

Ние веднага поставихме жандармерия, охранява се обектът – Вучков се разпореди, но се изправяме отново пред един огромен проблем и, разбира се, това заради нечий финансов интерес. Ако трябва, направете среща, ако трябва и писмено го запознайте прокурора какво правим в момента, но частникът да поеме разходите. Защото, всъщност, ние сега трябва от този тънък бюджет да търсим пари”, казва Борисов в експозето си.

"По тази причина още от онази вечер МВР е разположило допълнително още пет поста – и стационарни, и мобилни. На денонощие това са 20 човека, а на месец 600 човека от МВР ще охраняват този частен склад. След взрива, повтарям, има в момента 191 хиляди близо мини, които са на 35-40 години. Ако ги разположите в ТИР-ове, това прави над 35 ТИР-а.

Господин премиер, до Нова година е трябвало това търговско дружество да утилизира и да внесе преди това още 420 хиляди от същите мини. Спряно е транспортирането и влизането на тези допълнителни количества. Между другото, собственикът беше с нас онази вечер, професор Митков, и той изрази готовност да няма претенции към държавата само и само да се отърве по някакъв начин от тези 190 хиляди мини", обобщава вътрешният министър Веселин Вучков.

Той представя възможните опции: "Вариантите бяха два – единият да ги унищожим чрез взривяване на военни полигони. Направи се обследване от колегите от Министерство на отбраната. Казаха, че това е хем много скъпо, хем технологично опасно. Вторият вариант е да си утилизираме на площадки или на заводи, които са собственост на Министерство на отбраната или други подходящи заводи. Затова аз мисля, че правенето от страна на Министерство на отбраната на един подробен график как това може да стане през следващата календарна година, като паралелно с това пазим от страна на полицията тези складове, донякъде ще реши проблема".

След това Вучков говори генерално за проблема: "Господин премиер, искам нещо друго да кажа, може би по-важно от това. Това е генералният, принципният проблем с обезвреждането на боеприпаси в България, така наречената утилизация. Той е сбъркан като философия. Тук това е един бизнес за огромни пари, който обаче струва много човешки животи почти всяка година. Според мен, това е позицията на Министерство на вътрешните работи, абсолютно недопустимо е оттук насетне да обезвреждаме боеприпаси, давайки всичко на частни фирми. Според мен държавата трябва да си монополизира обезвреждането на боеприпасите, които произвежда Българската армия. От друга страна, трябва да забраним вноса на чужди боеприпаси за утилизация, за да не се превръщаме в кошче за отпадъци на оръжейни отпадъци в България. Този бизнес, знаем, че е черен, огромен интерес. В същото време България не бива да си го позволява, защото не може да се отговаря, че това е нещо нормално – всяка година черни забрадки, защото стават взривове".

Министърът на отбраната Николай Ненчев също се включва в дискусията: "При нас е невъзможно да ги сложим в наши складове, тъй като ние имаме там други боеприпаси и белята може да стане още по-голяма.

Това, което бихме могли да предложим и да направим, е да използваме едно от нашите дружества за утилизация. Разговарях с колегите там, капацитетът е 220 бройки на ден максимум, при положение, че това са американски мини и ние не сме работили с тях. Тоест, тепърва трябва да проучим тази технология, да изследваме този процес, да подготвим хората, които ще се занимават с това и максимумът е 220 бройки на ден, които може да поемем ние. Говоря за Костенец.

Ако има вероятност с „Дунарит“ да постигнем споразумение, там технологията е добра, подходяща е, можем да разделим тази тежест.

Колегата Вучков спомена другия вариант, който разглеждахме – да бъдат унищожени. Това е още по-дълъг, още по-труден процес, опасен в голяма степен и е твърде вероятно да има екологични последствия".

На финала Борисов дава поръчения: "Уважаеми господа министри, МВР и МО водещи, Министерството на финансите да провери заедно с тях какви договори, как и по какъв начин бихме могли да си вземем парите. До другата сряда искам да ни предложите тук на кабинета ясно решение. Забраняваме, вкарваме в парламента, ратифицираме и не се занимаваме повече с черни забрадки. Всяка година гинат хора, този път 15. Ами тези 190 хиляди! Ако и те бяха гръмнали, то ще отиде сигурно до Видин взривната вълна!

Това са 76 тона взрив стоят и с пълно безхаберие. Чувате тук министърът какво ви говори: 10 години седят, някой изкупил мини или боеприпаси и седят по складовете, не отива да си ги взима. Откъде накъде? И ние плащаме".

  • Делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом влиза в съда
  • Серия контролирани взривове ще се проведат в района на Горни Лом
  • Ще стане ли някога ясно какво причини взрива в Горни Лом?
  • Година след взрива в Горни Лом виновни няма
  • Оцелелите работници от „Миджур” искат възстановяването на завода
  • До три дни връщат тленните останки на загиналите в Горни Лом на близките им
  • Идентифицираха останките на загиналите при взрива в Горни Лом
  • Хиляди утилизирани детонатори са откраднати от завода в Горни Лом
  • „Наследство" от взрива в Горни Лом - 14 000 лв. дълг
  • 40 дни от взрива в Горни Лом