Обрат в преговорите за кабинет. Извънредните парламентарни избори са все по-близо. "Има такъв народ"  излиза от преговорите в коалицията, обяви лидерът на партията Слави Трифонов в извънредно изявление.

Повод за решението на Трифонов е изтекъл запис от среща на парламентарната група на "Демократична България“. А по-рано днес БСП поиска да държи мандата поне до средата на август заради неотложния избор на нов председател на енергийния регулатор.

Слави Трифонов сложи край на преговорите за третия мандат. Причината - записът, в който съпредседателят на ДБ запознава съпартийците си с развитието по опита да се състави кабинет и думите му - "ИТН са 100% мафия".

"Всичко е измама, само симулация. Важното е аз да съм мафия, ИТН да са мафия. Те от ДБ или от „Продължаваме промяната“ да са 100-процентово бели и да оправдаят некадърността си с нас. И сега, след всички тези откровения какъв е смисълът от тези преговори за правителство. Никакъв. Аз изтривалка ли съм? Аз ли съм оправданието за некадърността на едни аматьори? Аз ли съм мафия, защото така ви изнася? Лъжете безсрамно, нагло и отвратително. Отвращавате ме! Нямате никаква чест и достойнство и вместо да създавате, вие рушите. Оказа се, че неадекватността и неспособността да се управлява, не може да бъде прикривана с добре облечени думи и лъжи, и внушения. Зад добре облечени думи можеш да продаваш добре пробиотици, но не и да управляваш държава. Ние вече нямаме никакво място в тези безсмислени и лицемерни преговори, защото току що Христо Иванов ги прекрати", коментира Слави Трифонов.

"Демократична България" публикува целия запис във "Фейсбук" страницата си, а призивът на Христо Иванов е всеки да го изгледа, защото според него се вадят думи от контекста.

„Долавям, че някои от хората, които взимат решения, ги взимат на този тип извадени от контекста парчета. Ако на някой не му харесва това или не го разбира, може би просто не разбира как се прави политика“, заяви Христо Иванов.

От "Демократична България" все още са готови да направят всичко възможно, за да има правителство.

„Ние бяхме готови в името на това да има все пак правителство, да изтеглим нашите министри, да нямаме претенции за министерски позиции и да дадем само парламентарна подкрепа. За да може страната наистина да има управление, но ако в крайна сметка Слави Трифонов реши, че трябва за четвърти път да счупи всичко и неговата парламентарна група се подчини на този импулс без да обърнат внимание, че най-заинтересованите лица, които скачат върху тази тема, са ГЕРБ и ДПС, ДБ ще отиде на избори. Ще отидем на избори спокойни, защото знаем, че не сме направили нещо лошо“, заяви Христо Иванов.

Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва. Това написа тази вечер лидерът на БСП Корнелия Нинова във „Фейсбук“.

„Всичките ни усилия са подчинени на интересите на хората и националния интерес. Оттук нататък ние ще се водим в действията си само от две неща: Конституцията на Република България и решенията на Националния съвет на БСП и Коалиционния съвет на “БСП за България”, посочва Нинова. 

БСП ще свика свой орган в понеделник, който да реши как да постъпи с третия мандат.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза пред bTV, че Христо Иванов е цар на говоренето на неистини. 

"Забелязвате ли колко е жалко, имаме в момента кабинет в оставка, който може би ще стане най-дълго управляващият кабинет в оставка. Когато това правителство получи вот на недоверие, то 5 или 6 дни се подмотква, за първи път в българската история, без да отиде да си подаде оставките и ги пратиха по куриер на президента. Това са хора, които трябва да ги изчегърташ със шпатула от кабинетите им. Жалко, никаква разлика между тях и Бойко Борисов", допълни Тошко Йорданов. 

Премиерът в оставка Кирил Петков написа във "Фейсбук", че ако се отива на избори, този път им трябва мнозинство.

"Ако се отива към избори, този път ни трябва парламентарно мнозинство, при което да не си задаваме въпроси дали ще има подкрепа за антикорупционни закони без компромиси, за прозрачно разходване на публичните и общински средства в полза на хората, за политики за народа, а не за избрани фирми", пише Кирил Петков.