Депутати от ГЕРБ изнесоха информация, че закрита среща на народни представители на „Демократична България“, която е била записана и излъчена на сайта на Народното събрание.

Състояла се е в залата, в която трябваше да се проведе проваленото заседание комисията „Джемкорб“. По традиция заседанията на комисиите се излъчват на живо и камерите са останали включени. 

От дясната коалиция признаха за разговора, в който се обсъждат преговорите.

Чува се как съпредседателят на ДБ Христо Иванов дава оценката си за процеса по преговори за съставяне на кабинет.

Корнелия го раздава все едно иска да състави правителство, казва Иванов.

Той коментира още, че лидерът на БСП е решила да се оправдае със сроковете за избор на нов председател на КЕВР, за да отложи връщането на мандата на президента на 15 август, за да може предсрочните избори да са на 16 октомври.

Иванов коментира и момента, в който премиерът в оставка Кирил петков употреби фразата „меки китки“ по адрес на „Демократична България“, без да ги назовава.

„Минахме точката, в която ПП отказваха възможността да се разговаря с ИТН. Нали бяхме меки китки, защото допускахме възможността да се разговаря с ИТН. Това означава напрактика, че вече не могат да кажат, че ИТН са стопроцентова мафия, а ние сме стопроцентово бели“.

Иванов признава, че ДБ участва в разговорите само с информационна цел и ще се включат реално, когато има излъчен министър-председател.

От ГЕРБ призовават президента Румен Радев да издаде указ за предсрочни избори, ако БСП не върне третия мандат в понеделник.