Ние бяхме готови да изтеглим министрите си, за да има правителство, но ако Слави Трифонов реши за четвърти път да счупи всичко, „Демократична България“ ще отиде на избори. Това каза Христо Иванов пред журналисти във връзка с изтеклия днес запис от заседание на ПГ на ДБ и последвалите реакции.

По думите му какво следва оттук нататък – решението е на мандатоносителя.

„Ние бяхме готови в името на това да има все пак правителство, да изтеглим своите министри, да нямаме претенции към министерски позиции, да дадем само парламентарна подкрепа, за да може страната наистина да има управление. Но, ако в крайна сметка Слави Трифонов реши, че трябва за четвърти път да счупи всичко и неговата парламентарна група се подчини на този импулс, без да обърне внимание, че най-заинтересованите лица, които скачат върху тази тема, са ГЕРБ и ДПС, „Демократична България“ ще отиде на избори. Ще отидем на избори спокойни, защото знаем, че не сме направили нищо лошо, били сме професионални, отговорни. Ще се явим със спокойствието на хора, които са застанали на страната на здравия разум“, заяви Христо Иванов.

Според него въпросът е дали търсим как да избягаме от отговорност, или се търси как да се намери решение за страната. Той допълни, че всички трябва да са готови да се откажат от това да имат министри:

„Смятам, че фиксацията върху това да имаш собствено министерство, да е твое, да имаш само ти хора да назначаваш в него, да имаш бюджет и само това да виждаш, е абсолютен погром и видяхме докъде ни докара това нещо. Да, ние трябва да можем да се откажем от това да имаме министри, да можем да се откажем от това да имаме бюджет, той да е само наш, ние да се разпореждаме с него, в името на това страната да бъде управляема“, добави Христо Иванов.

На страницата на ДБ ние ще публикуваме целия запис, каза още той.

"Защото вииждаме как този запис се превръща в някакъв пропаганден материал, от който се разпространяват откъси, извадени цитати по медиите. Долавям, че някои от хората, които вземат решения, ги вземат на база на тези извадени от контекста парчета", коментира Иванов.

Той каза, че става дума за една абсолютно рутинна политическа среща на ПГ на „Демократична България“.

„Ние сме професионални политици и сме длъжни да обсъждаме абсолютно всички аспекти на ситуацията, с всички възможни мотиви на играчите, елементи на тяхното позициониране и това е ежедневието в парламента“, допълни Иванов.

"Застанахме на позицията, че трябва да има правителство, колкото и да е трудно, не защото се харесваме, не защото си имаме страшно доверие в тази четворна коалиция, не защото има някакви лесни отговори, а защото смятаме, че страната няма нужда от задълбочаване на политическата криза, защото смятаме, че идва тежка зима", отбеляза още той.

„Подхождаме към въпроса със сериозен анализ на всички елементи, и ако на някой не му харесва това или не го разбира, може би просто не разбира как се прави политика“, каза той.

„Ако всички се наспят и се успокоят, и си дадат сметка, че не можем от една абсолютно рутинна среща разговор на парламентарна група, каквато всяка нормална парламентарна група води, и която нищо не е променила в ситуацията, нищо не се е променило от този запис, че аргументите за това, че колкото и да е трудно ние да излъчим правителство с третия мандат, остават в сила“, отбеляза Иванов.