Как една медия се подготвя за отразяването на най-важното политическо събитие в България – парламентарните избори? Как се случва това в bTV Media Group? Иска ли ви се поне за малко да надникнете зад кулисите? За кратко да се озовете зад кадър? Извън официалния сигнал, който достига до вас – нашите зрители и онлайн потребители?

Операторът Любомир Димитров с критичен поглед в репетициите. Снимки: Ладислав Цветков

Всъщност, питате ли се как върви подготовката на един журналистически екип за изборния 2 октомври?

Можем да се опитаме да ви отговорим, но не можем да разкрием всичко, защото трябва да има и изненади. Можем обаче да ви уверим, че в bTV кипи неуморен труд от седмици, а в последните дни никой не си помисля за почивка.

Снимки: Ладислав Цветков

Ето, че отново се наложи да строим нашата Арена и нашите специални студиа. Но знаете ли колко усилия са необходими, докато ние, предложим на вас – нашите зрители, нашите онлайн потребители, онзи краен, професионален продукт?

Днес е събота, Арената за изборния ден е почти готова, същото важи и за студиата. След близо 72 часа строеж и приготовления без никой да успее да си поеме дъх, ние сме вече на финалната права.

Над 100 души технически екип: инженери, оператори, осветители, асистенти, декоратори, фотографи, монтажисти, асистент-режисьори, монтажисти, озвучители, тонрежисьори, шофьори, графици, IT специалисти, VZRT специалисти, журналисти.

Опъват се кабели, монтира се осветление, нагласят се камери, проверяват се микрофони.

Репетира се отново и отново. И още, и още.

Всеки един от екипа – лицата, които познавате от екрана и редица други, които вечно стоят в сянка, но са безценни, всеки един знае своята роля. Нищо, че зрители и онлайн потребители често не осъзнават колко човешки усилия се крият докато се стигне до красив, пълноценен и професионален продукт.

bTV Media Group се стяга за близо 20-часов телевизионен ефир и над 10 часа онлайн предаване на живо на нашия сайт btvnovinite.bg.

Това е маратон, който не е за изпускане. Маратон, който ще ви отведе на всяка гореща точка в България, но и по света, където ще има българи, които ще се редят на опашка, за да дадат своя глас.

Маратон, който започва в 7:00 часа под надслов: „Новите избори: Какво следва?“.

До 12:00 часа, в продължение на 5 часа, водещите Мария Цънцарова и Виктория Петрова ще показват как протича изборния ден в страната и зад граница и първи ще изнесат пред вас данните как се движи избирателната активност. Политически авторитети, икономисти, социолози, журналисти и знакови лица от обществения живот у нас ще бъдат гости.

Снимки: Ладислав Цветков

В 8:00, в 9:00, в 10:00, в 11:00 часа – четири пъти, на всеки кръгъл час, за зрителите на bTV новините ще съобщава Мария Ванкова. А в 12:00 часа започва едночасовата обедна емисия новини с водещи Виктория Готева и Ивайло Везенков.

Студио №2 в изборния ден в ефира на bTV стартира в 14:00 часа и ще продължи до 16:00 часа, а негови водещи са Росен Цветков и Веселина Петракиева. Гостите са им впечатляващи, ярки личности от света на изкуството, спорта, културата. Заедно с тях ще бъдат коментирани и електоралните нагласи и очаквания.

Продуцентът Мирослав Василев и Мария Цънцарова репетират. Снимки: Ладислав Цветков

Кулминацията настъпва в 16:00 часа, когато студио №3 ще прекрачи нашето шампионско трио: Антон ХекимянСветослав Иванов и Златимир Йочев, а на Арената, в студио №4 ще се качи Мария Цънцарова.

Политически лидери – бивши и настоящи, политолози, социолози, лидери на синдикатите, специалисти в комуникациите и медиите – всички те ще бъдат гости в часовете на истината в изборния ден. Заедно с тях ние ще проследим за вас как гласува България за парламент.

За тези от вас, които няма да бъдат пред телевизионните екрани, сме предвидили специално дигитално студио зад кулисите. То стартира точно в 16:00 часа на нашия сайт btvnovinite.bg. Водещите Живка Попатанасова и Слав Механджийски ще разговарят с всяка важна фигура преди и след излизане от студиата ни. Но въпросите, които двамата ще задават, ще бъдат горещи, ще бъдат много човешки и много шарени.

Затова, не ги пропускайте.

Румен Скрински и Мария Цънцарова в действие. Снимки: Ладислав Цветков

Бъдете с нас утре не само в специалните ни студиа, но и онлайн на адрес btvnovinite.bg.