Водещата на предаванията „Тази неделя“ и „Защо, господин министър?“ на bTV Мария Цънцарова получи престижната журналистическа награда „Съба Вазова“.

Тя беше връчена на специална церемония в къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Писателят Георги Бърдаров беше отличен с голямата национална литературна награда „Иван Вазов“ за 2022 година.

Снимка: Емил Кацаров

А Джоана Дахабре е носител на детската награда за литература на името на писателя.

Снимка: Емил Кацаров

Наградите за журналистика и литература са  част от традиционните Вазови празници в Сопот и вече 52 години присъстват в културния живот на страната.

Журналистическата награда „Съба Вазова“ е учредена от община Сопот в памет на жената, дала живот, възпитание и образование на великия Вазов род. Всяка година тя се връчва на журналисти, които отстояват висок морал и истинност в своята работа и със своите истории и герои са укрепили българския дух.

Снимка: Емил Кацаров

„Учредихме я за морал и истинност в словото на името на Съба Вазова, тъй като тя самата е написала спомени, била е морален компас на обществото“, каза за bTV директорът  на къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот Борислава Петрова.

„Морал и истинност бяха двете думи, които чух при връчването на наградата ми. И това е, в което вярвам. Че всъщност всеки един от нас трябва да се отнася отговорно към работата си, и всъщност собствената ни оценка за това как се справяме, когато вечер можем приберем вкъщи и всеки от нас да е спокоен, че е постъпил спрямо собственото си усещане  за вярно, за правилно и честно. Особено, когато работим с факти се опитваме да сме максимално близо до истината, тогава е много важно да ни води морала“, коментира Мария Цънцарова.

Малко преди церемонията отличените с Вазовите награди и кметът на Сопот Деян Дойнов засадиха заедно елха на специално място, където всяка година най-достойните наследници на Вазовото дело засаждат дръвче до къщата-музей на поета.