„Ако едни необразовани хора пораснат и станат семейства, те не образоват своите деца. И техните деца са необразовани, и децата на техните деца са необразовани, това е свят, който не искам да виждам.“

Антон Хекимян и Георги Милков в студиото на Newsroom. Снимка: Ладислав Цветков

Думи, от които ти засяда буца в гърлото. Думи, които ще отекват дълго. Стига да имаме сетива да ги чуем. Думи, които принадлежат на специалния ни гост в епизод 4 на новинарския подкаст на bTV Media Group - „Newsroom“ Георги Милков.

Заедно с Антон Хекимян, един от най-уважаваните, най-мъдрите и най-открояващите се със своя остър ум журналисти у нас през последните две десетилетия останаха в дигиталното студио повече от час. Говориха много и все интересни неща.

Политика, религия, образование: Антон Хекимян говори повече от час с Георги Милков в подкаста на bTV. Снимка: Ладислав Цветков

Болезнената тема с образованието бе една от водещите.

„Не си даваме сметка, че каквото и да построим в тази държава, каквито и пътища да направим, каквито и министерства нови да изградим, каквото и осветление да прокараме навсякъде, ако ние не образоваме децата си, тези, които ще дойдат след нас, тези, от които ще зависят нашите старини и нашето бъдеще, ако тези хора са необразовани, това значи, че бъдещето на България, а и на света, ще е под въпрос. Няма как да инвестираш в нещо с идеята, че животът ти ще стане по-добър в следващите години и да забравиш да инвестираш в образованието. Образованието е основата, след семейството идва образованието“, споделя Милков в “Newsroom”.

Георги Милков бе специален гост в подкаста Newsroom. Снимка: Ладислав Цветков

Може ли религията да бъде опасна?

„Няма как нито един комунистически плакат да ме убеди, че религията е опиум за народа, защото религията е опиум за народа тогава, когато народът е безпросветен. Но когато имаш своите фундаменти и когато знаеш кое е добро и кое е зло, тогава няма как да се объркаш“, категоричен е Милков.

Антон Хекимян и Георги Милков поговориха и за политика, и за опасните бездни в обществото, които сякаш не спират да се трупат в българина.

Защо тази кампания остана в миманса? Защо хората не успяха да чуят ярки политически послания?

„Хората не успяха да чуят ярки политически послания, защото нямаше ярки политически послания“, лаконичен е Милков.

Антон Хекимян посреща журналистическия елит в подкаста Newsroom. Снимка: Ладислав Цветков

Има ли настройка в обществото сега да накажем някого?

„Ние сме в режим на наказване много дълго време. Ние винаги наказваме някого другиго, но в крайна сметка наказваме самите себе си и се опасявам, че на тези избори ще стане отново така. Търсенето на нов политически месия се изчерпа“, казва още той в студиото на „Newsroom“.