Загубите от фалита на „Томас Кук” за българските хотелиери са десетки милиони левове, които могат да се отразят негативно. Ще подкрепим сектора да подадем колективен иск както към „Томас Кук” – Великобритания, така и към дъщерните дружества в Германия. Това каза в предаването „Лице в лице” министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя допълни, че ситуацията е изключително тежка и много неприятна не само за българския туризъм, но и за целия свят, защото „Томас Кук” са били един от гигантите в сектора, на които всяка една държава е разчитала по отношение на организирания туризъм и пакетните пътувания.

„Днес проведох срещи с посланиците на Полша и Германия, вчера и дъщерните поделения на „Томас Кук”  – Германия, и Некерман Полска също обявиха фалит.

Проблемите са в два основни аспекта – първият и най-важният – туристите на „Томас Кук”, които вече са в България. Разходите за тези туристи, които в момента са в страната и към днешна дата са около 4000, в понеделник бяха 5940, ще бъдат изцяло поети от застрахователя. По отношение на туристите от Германия от „Цюрих Иншуърънс” и по отношение на туристите от Великобритания от британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд  АТОЛ”.

Българските хотелиери не трябва да се притесняват за тези туристи и им благодаря, че се грижат за тях и проявяват разбиране, каза още Ангелкова.

Тежка е ситуацията, но Министерството на туризма е на място, мобилни екипи обикалят всеки един хотел, където има настанени туристи на „Томас Кук”, уточни министърът.

„Общо 56 са хотелите в България с туристи на „Томас Кук”, основно в Слънчев бряг и Златни пясъци. Нашата задача е да помогнем на тези туристи да се приберат и да имат положителни спомени от почивката си у нас”, обясни Николина Ангелкова.

Тя допълни, че вторият труден момент е за представителите на туристическия сектор – за хотелиерите и за транспортния бранш.

„Ще подкрепим сектора да подадем колективен иск както към „Томас Кук” – Великобритания, така и към дъщерните дружества в Германия.

Загубите за българските хотелиери са десетки милиони левове, които могат да се отразят негативно. За нас е важно да съдействаме максимално да се позиционираме съобразно изискването на съответното законодателство по отношение на кредиторите.

Предложих да стартираме дебат по законодателна промяна да се въведе фонд, така че да се гарантират интересите на бизнеса при подобна ситуация. Те са сключвали индивидуални договори и са приели неблагоприятни условия да приемат плащания до 60 дни след изпращане на туристите и сега рискуват да не им бъдат изплатени тези пари, а са платили данъците си към бюджета”, заяви Ангелкова.

По думите й, предстои да обсъдят какви са възможностите, но това са изцяло частно-правни отношения.

”Министерството на туризма, освен че подкрепяме с необходимата информация, ще стартираме дебат за въвеждане на механизъм за защита на българския бизнес, ако има съгласие и се намерят общите точки, които да обединят бизнеса, ние сме готови още между първо и второ четене да внесем такова предложение, ако не ще се изготви отделен законопроект”.

Според нея са възможни и фалити на хотелиери.

„Нямам представа кои от тези хотели, които работят с „Томас Кук” имат конкретни задължения, но това, което ще направим, е да подкрепим изцяло сектора, както с възможността за колективен иск, така и с необходими законодателни промени”.

Следващата седмица съм стартирала разговори за срещи в Германия, за да можем да блокираме, образно казано, капацитет за лято 2020 г.

В България за миналата година има 9 млн. и 200 хиляди чуждестранни туристи, от тях само 434 734 хиляди са на „Томас Кук”, които идват основно за летен туризъм.

Това, за което са ключови туроператорите, е свързано с организирания туризъм, пакетните пътувания и в нашите курорти, затова се наблюдава по-сериозен спад”, обясни Николина Ангелкова.

За юни и юли имаме над 2 млн. и 700 хиляди  чуждестранни туристи, което е 3,5% спад в рамките на направените прогнози. За юни и юли в Бургас, Добрич и Варна имаме реализирани над 8 млн. и 500 хиляди нощувки, което е слаб спад, допълни Ангелкова.

Има обаче сериозен спад в националните курорти – Златни пясъци и Слънчев бряг в нощувките – 10%, и това идва от ролята на организирания туризъм.

Тя обясни, че спадът е реализиран от руските и немските туристи, които отсядат в страната между 7 и 10 дни и когато се скъси престоят, това се отразява на спада както на нощувките, така и на приходите.

„За юни и юли приходите от международен туризъм са над 1 млрд. и 200 млн. евро, което е спад от около 3,6%. Само за юли спадът от приходите от международен туризъм е 4,9%.

Летният ни туризъм води над 5 млн. и 400 хиляди организирани туристи за миналата година.

Много зависи от нас, от общите ни усилия как искаме да представим нашата държава в света за предпочитана туристическа дестинация, не само в летния туризъм, а и в културно-историческия туризъм.

„Томас Кук” води около 50 000 туристи през зимата, което в процентно отношение е под 10%, по-силен е по отношение на летния туризъм”.

„Има големи международни туроператорски компании, става въпрос България да е видима за тях, за да може този капацитет, който досега е бил резервиран за „Томас Кук” през частни преговори между заинтересованите хотелиери и туроператори да бъде пренасочен към новите туроператори, но за България, да на се губи седалковия капацитет, да не се губят запазените чартъри, защото именно те осигуряват достъпност.

Затова съм предложила следващата седмица и всички големи хотелиерите са се съгласили да отидем всички заедно на срещите в централите на големите туроператори, които те смятат, че са ключови за нас и за летния ни туризъм, за да можем да заявим това, което можем да предложим за лято 2020 г. и да намалим спада и загубите, които биха могли да възникнат, ако не предприемем тези стъпки.

При хотелиерите ситуацията е спокойна, но има сериозно притеснение от тяхна страна, което е нормално, но искам да уверя всички, че българската държава, министерството, ние сме с тях, за нас е много важно да спасим летния туризъм”, допълни Ангелкова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!