Засегнатите туристи от фалита на туроператора „Томас Кук” и дъщерните му компании в Германия и Полша ще бъдат извозени за сметка на български туроператор, представител на компанията у нас.

Това каза управителят на фирмата Христо Гълбачев.

Общо 3950 са туристите на „Томас Кук” в България. Хотелите, в които в момента са настанени туристи на „Томас Кук”, са 33 в Слънчев бряг и 21 във Варна.

„Вчера решихме, че ние ще извозим туристите за сметка на „Астрал Холидейз” и ще си претендираме пред съответните инстанции. Не можем да оставим клиентите на улицата”, каза в „Тази сутрин” Гълбачев.

По думите му загубите, които ще претърпи българският туроператор са за милиони. Гълбачев помоли всички засегнати по веригата да проявят разбиране в този момент и търпение, докато дължимото не бъде изплатено.

Той отрече в България да са знаели предварително за гръмкия фалит.

„Нямахме по-рано предварителна информация и преди точно по-малко от един месец имаше официално съобщение от Питър Фанкхаузер, че в момента преговорите с китайския им инвеститор и с някои други са изключително позитивни и че „Томас Кук” продължава”, коментира Гълбачев.

„Най-важното е клиентите да продължат да вярва в нашата търговска марка. Ние сме един от най-старите туроператори в България. И най-важното е нашите партньори да проявят разбиране”, каза още той.