Всички 5940 туристи в момента, които се намират в България с резерваци до 13 октомври, ще могат да се завърнат. Разходите за престоя и извозването са за сметка на застрахователите.

По желание туристите могат да напуснат по-рано или да продължат престоя си. Това обяви министърът  на туризма Николина Ангелкова.

За справянето със сутуацията от министерството отварят горещ телефон за въпроси – 02/9046893.

“Ситуацията е изключителни тревожна, тежка за сектора. Това създава проблем с планирането на сезон 2020."

Следващата седмица предстои пътуване на министъра до Германия.

Целта на посещението е капацитетът, който компаниите са договорили с “Томас Кук”, да бъде пренасочен към другите големи немски туроператорски компании.

Министър Ангелкова обяви, че е стартирана и подготовка за съдействие на хотелиерите, за да могат да предяват колективен иск за вземанията си за месеците юли и август от фалиралия “Томас Кук”.

Най-засегнатите са хотелиерите в Златни пясъци и Слънчев бряг.

Има опасност голяма част от туристите да не бъдат извозени до летището, призна представителят на „Томас Кук” у нас. 

"За тези, които имат нощни полети, ще се погрижим за тях, но за повечето хотели, където няма много голяма бройка, индивидуални туристи, понеже там още не е уточнена процедурата по застраховките, съответно те ще си хванат собствен транспорт, такси", заяви Христо Гълбачев, изпълнителен директор „Астрал Холидейз”.

Мобилни екипи от експерти ще помагат всички туристи да се завърнат по домовете си.

„Не би трябвало по никакъв начин да им изискват заплащането на такива средства, защото и немският застраховател и английският фонд ясно са заявили, че поемат абсолютно всички разноски на туристите”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

А хотелиерите са притеснени и от решението на немски туроператор, който работи с „Томас Кук”. 

"Получихме едни бележки, които трябва да раздадем на туристите, съвсем скъсани на ръка, написани може би набързо, че туристът трябва да си плати на рецепция дължимата сума още веднъж за резервация. Като ние отказахме да участваме в това", заяви Павел Нончев, директор "Продажби" в хотелски комплекс.

Според прогнозите на бранша разходите ще растат.

„Възможността е да се организира колективен иск, защото тогава позицията на българския интерес ще бъде много по-силна, отколкото, ако единично се опитват да  уредят отношенията си в момента с квесторите", каза Полина Карастоянова – изпълнителен директор  на Националния борд по туризъм.

От министерството предлагат промени в Закона за туризма, като допълнително застраховане за подобни рискови ситуации.