Фалит на британския туроператор "Томас Кук" създаде транспортен хаос по света. Над 600 000 туристи търсят начини да се приберат или да спасят почивките си.

Преговорите за намиране на 250 милиона долара за спасяване на британския туроператор се провалиха. Рано тази сутрин компанията със 180-годишна история обяви фалит.

"Томас Кук" прекрати дейността си и решението влезе в сила незабавно.

Този ход на туроператора предизвика най-мащабната операция по репатриране на британски граждани в мирно време – повече от 150 000 британци търсят начин да се приберат на Острова.

Изпълнителният директор на компанията се извини на милионите клиенти по света и на хилядите служители за създалата се кризисна ситуация.

У нас засегнати от фалита на най-стария британски туроператор са 2500 туристи – повечето от тях на "Слънчев бряг", а по-малко на "Златни пясъци".

Компанията прави и между 30% и 50% от самолетните полети в летния сезон и води 450 хиляди гости в страната ни всяка година. Затова туристическият бранш е сериозно притеснен.

Двата полета на британския туроператор на летището в Бургас днес бяха отменени.

Представителят на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение.

"Ще се изпълняват от друга авиокомпания. „Титан Аъруейз” поема полетите на „Томас Кук” за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека", заяви Симона Тевия - представител на „Томас Кук”.

Неприятно изненадани останаха някои от хотелиерите в Слънчев бряг, които работят основно с британския туроператор. В един от хотелите изчисляват загубите на 1,5 милиона евро.  

"Загубите са огромни. На нас ни дължат много пари, много, милиони… Последната вноска, която беше на 25 август, не беше изплатена цялата по гаранцията, беше изплатена една малка част и обещанията бяха, че на 1 октомври ще си получим останалата сума", обясни хотелиерът Ростислава Димитрова.

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили. 

"Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк… Ние сме в преговори с тях те да продължат да си изпълняват услугите", заяви туроператорът Христо Гълбачев, представител на "Томас Кук" за България.

„Със сигурност този фалит ще доведе до сериозни проблеми със сезон зимен и летен през тази година. Тепърва ще идват разговорите и за дъщерните фирми на „Томас Кук” в Германия, Полша и други”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Утре в министерството ще има спешна среща с бранша.