Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" е голямо и тежко събитие, което ще нанесе щета и на българския туризъм, тъй като авиокомпанията държи над 50% от полетите към летищата във Варна и Бургас. И ние имаме значителна щета в случая. Това коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, предаде БТА.

По думите му бизнесът в България ще отчете негативи в две направления заради фалита. "Томас Кук" има значителни задължения към български хотелиери, тъй като съгласно договорите плащането се извършва 60 дни след реализиране на самото пътуване”, обясни Драганов.

Това означава, че има висящи плащания към български хотели за юли и август.

От друга страна няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. Туроператорът е имал планирани полети до 8 октомври. Очевидно е, че и договорите за 2020 г. също няма да могат да бъдат изпълнени, допълни още експертът.

Той определи фалита на британския "Томас Кук" като „значително сътресение" след провала на преговорите с кредитори. Ако и „Томас Кук” – Германия (опериран от компанията „Кондор”) обяви фалит, ще има верига от фалити, която ще предизвика хаос, който вече се наблюдава на редица от летищата в света, допълни анализаторът.

Той съобщи, че вчера на летище Бургас, поради отмяна на полета на "Томас Кук", 54 пътници са били натоварена на самолети на „Балкан холидейс еър" и са откарани до лондонското летище „Гетуик”, вместо до летище „Кардиф” в Уелс.

Това според Драганов е добро решение, тъй като авиокомпанията се е обърнала към гражданската въздухоплавателна администрация на Великобритания да поеме извозването на всички британци към родината им.

На Острова всеки туроператор е свързан с гаранционен фонд, посочи той. Така че, който и да превози британски туристи със самолет от друга авиокомпания, ще получи заплащане от гаранционния фонд на Великобритания, който е към Асоциацията на британските туроператори.

По този начин няма да бъде засегнат нито един британски гражданин с изключение на това, че ще има забавяне, обясни Румен Драганов.

Британският туроператор „Томас Кук” обяви днес фалит, след като не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация.

Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 хил. туристи, клиенти на най-старата туристическа компания в света, от които над 150 хил. британци.