Депутатите от Здравната комисия в парламента задължиха ресорния министър за конкретни мерки срещу недостига на медицински сестри в страната.

По предложение на ПП-ДБ до 2 месеца министърът трябва да представи стратегия за ръст с 30% на сестри и акушерките до 2030 г.

Трябва също заплатата на тези медицински специалисти да е поне 90% от средната за страната.

Вменява се ангажимент на държавата да поеме разходите за таксите за обучение и общежития на студентите в тези направления. А специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“ в университетите да станат „защитени“.

В Добрич вече правят крачка напред за повече сестри. В града разкриват филиал на бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров", в който да обучават бъдещи кадри.

Местната власт дава безвъзмездно сградата на вече закрито училище.

„Също така ние ще поемем оборудването на кабинетите, ходили сме в университета в Бургас и ги видяхме там, имаме възможност да го направим тук – общежитието, което правим до спортното училище ще бъде готово декември месец, студентите ще могат да го ползват“, казва зам.-кметът на Добрич Владимир Трендафилов.

 

Филиалът ще започне прием на студенти догодина наесен. Те ще могат да карат практиките си в болницата в града, където имат дефицит на такива специалисти.

„Надяваме се със стартиране на програма с новия филиал в следващите 5 години да обучим 50 и 100 нови медицински сестри, което ще е чудесно“, допълва директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков.

Здравното и образователното министерства работят по промени, с които таксите за обучение на сестрите да отпаднат, става ясно от становищата им по предложенията на ПП-ДБ.

Посочват, че през последните години плавно се увеличават местата за тези специалисти в университетите. През следващата те са 1000, което е рекорд за последните 25 години.

„Ако ние искаме наистина да решим този проблем в следващите 5 или 6 години трябва да почнем да обучаваме поне 3-4 пъти повече спрямо сегашните документи“, коментира д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ и вносител на предложенията.

От Министерството на здравеопазването признават, че увеличението на заплатите е ключова стъпка, но е извън правомощията му. А финансовото министерство посочва, че липсват сметки колко ще струват мерките и откъде ще дойдат парите.

Тези сметки трябва да направи изпълнителната власт, решиха депутатите. Предстои гласуването на текстовете в пленарната зала.