Българският лекарски съюз (БЛС) предлага основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров.

Той посочи, че по този начин се определят заплатите в образованието и това дава възможност да бъдат предвидени необходимите средства.

"Ние държим - за разлика от други, които твърдят обратното, че в Закона за здравното осигуряване трябва да има изискване, записано в НРД (Национален рамков договор), че който иска договор с НЗОК трябва да гарантира поне минимални за държавата нива на възнаграждение", каза д-р Маджаров.

"Тези минимални нива да не са обвързани с колективния трудов договор, който е проблемен, а с някакво кратно - както депутатите си обвързват техните минимални възнаграждения с кратно за средните заплати за страната", посочи още председателят на БЛС.

Според нето това е предвидима и видима статистическа величина. Той даде пример с минималната работна заплата, защото тя е известна и се знае в какъв размер ще бъде през следващата година.

Този следобед служебният министър на здравеопазването Галя Кондева събира Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, за да бъде обсъдено сключването на нов колективен трудов договор за заплащането на медиците, тъй като досега действащият изтече през април.