Заплата от 1080 лева може да е трудно постижима, отчитат експертите.

„Бизнесът в София е едно, но бизнесът в страната е друго. Затова трябва да има донякъде и регионален поглед. Тъй като това ще изкриви много картината, може да доведе до обезлюдяване на определени региони.“

Това каза доц. д-р Щерю Ножаров от Българската стопанска камара (БСК) във връзка с разчетите на КНСБ, които сочат, че минималната работна заплата от следващата година трябва да достигне 1080 лева.

Според Стопанската камара за ръст на минималната заплата трябва да се приложи друга формула, а не настоящата, защото тя противоречи на европейската директива за минимално възнаграждение, което България трябва да приложи.  

Сметките на КНСБ сочат, че ръста на минималната заплата от догодина трябва да е около 15,7%. Дори и с подобно увеличение обаче се оказва, че хората с минимално възнаграждение отново няма да успеят да живеят спокойно.

„Минималната издръжка е 1450 лева за един работещ. Новият размер няма да води до адекватност, всеки който работи да не е работещ беден, като си плати сметките и данъците, да има нормален живот“, каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„На 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да определи минималната работна заплата за следващата година“, посочи още Костов и припомни, че близо 2200 лв. е средната заплата за първото тримесечие на тази година.

От 1 януари 2024 г. минималната работна заплата стана 933 лева.