1080 лева трябва да стане минималната работна заплата следващата година. Това сочат разчетите на КНСБ. Размерът би трябвало да е такъв, за да се спази законовото изискване минималното възнаграждение да бъде 50% от средната заплата у нас.

„Mерим издръжката на живота от 30 години. Последните данни показват, че 1450 лева са необходими за един работещ. Новият размер на минималната заплата няма да доведе до адекватност, но ще приближи до тази издръжка“, коментира главният икономист в КНСБ Любослав Костов.

„Не всеки, който работи на минимална заплата да е работещ беден, а да може да си плати сметките и да живее нормален живот. Размерът на минималната заплата догодина трябва да бъде минимум 1080 лева“, заяви още той.

„На 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да определи минималната работна заплата за следващата година“, посочи още Костов и припомни, че близо 2200 лв. е средната заплата за първото тримесечие на тази година.

По думите му предложението за бъдещата минимална работна заплата е за 15,7% ръст.

От 1 януари 2024 г. минималната работна заплата стана 933 лева.

Любослав Костов изрази надежда за напредване в процеса на договаряне между синдикатите и Министерството на труда и социалната политика относно транспониране на текстовете на Европейската директива за минималната работна.

По думите му крайният срок за транспониране е 15 ноември и вероятно срокът няма да бъде спазен. В отговор на въпрос дали тази сума би била адекватна. КНСБ предлага да има различни минимални заплати спрямо образователната степен.

„Разговорът на политическо ниво между нас и работодателските организации не е преставал, но на по-практическа основа е трудно да има сближаване на позициите, защото възгледите ни са диаметрално противоположни. Нашата цел е минималната заплата да бъде колкото е възможно по-висока, техният - точно обратното“, коментира инж. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Той посочи още, че работят в условия на сериозна политическа нестабилност, което винаги се отразява на резултата на работата на синдикатите.

По думите му в България вече е направена първата стъпка по имплементиране на директивата и законово е въведен начинът, по който се определя минималната работна заплата.