Темата накратко:

  • "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" стигнаха до коалиционно споразумение и състав на проектоправителство след дълги преговори;
  • Кабинетът на Кирил Петков беше представен пред обществеността в събота - след като политическата сила получи от президента Румен Радев мандат;
  • Четирите парламентарни групи имат достатъчно гласове, за да може правителството да мине в пленарна зала, но преди вота имаше продължителни сблъсъци в хода на дебата;
  • ГЕРБ обявиха, че ще са "Против", по същия начин гласуваха и ДПС и "Възраждане";
  • bTV ви показа всичко най-важно от парламентарния ден и предаването на властта в различните ведомства.

Проследете с нас гласуването на новото правителство (най-горе ще намерите най-новата информация):

19:10: Софтуерен инженер, успешен бизнесмен и актьор – кои са новите лица в кабинета. Сред най-обсъжданите лица и сред най-младите депутати е новият министър на културата Атанас Атанасов. Роден в Хасково, където играе тенис с Григор Димитров. Завършва театрално изкуство в САЩ, приет е с пълна стипендия.

18:50 Ето и целия състав на новия кабинет:

Премиер е съпредседателят на мандатоносителя „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Неговите заместници ще са петима.

Другият съпредседател - Асен Василев се връща в стола на финансов министър, но като вицепремиер получава и еврофондовете.

И Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ ще е вицепрмиер, тя ще се занимава с ефективното управление.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Вицепремиер и министър на регионалното развитие е Гроздан Караджов от „Има такъв народ“.

А Борислав Сандов от „Демократична България“ е вицепремиер по климатичните политики и екоминистър.

Очаквано поста си като вътрешен министър запазва Бойко Рашков, който беше такъв и в досегашния служебен кабинет.

Теодора Генчовска от „Има такъв народ“ ще бъде министър на външните работи.

Начело на труда и социалната политика застава Георги Гьоков от БСП.

Досегашният премиер Стефан Янев поема отбраната. Припомняме, че той беше военен министър и в служебното правителство с премиер Огнян Герджиков.

Правосъдното ведомство поема Надежда Йорданова от „Демократична България“.

Академик Николай Денков ще е новият стар министър на образованието.

Професор Асена Сербезова поема здравеопазването, а културното ведомство ще оглави 31-годишният Атанас Атанасов.

Земеделието също отива в БСП при досегашния депутат от Шумен Иван Иванов.

Министър на транспорта ще е Николай Събев, а на растежа и иновациите - Даниел Лорер.

Начело на министерството на електронното управление ще е Божидар Божанов.

За енергетиката ще отговаря Александър Николов.

За туризма - Христо Проданов. Спортен министър ще е Радостин Василев от „Има такъв народ“. 

18:30 "Приел - предал" в икономиката и иновациите:

18:12 Слави Трифонов: Подписах коалиционно споразумение и не съм участвал в пазарлъци. Той отбелязва, че през последния месец са направили всичко възможно правителството да съществува.

17:35 Официално - ген. Стефан Янев предаде властта на Кирил Петков:

17:15 След два служебни кабинета според мен България е различна – надявам се малко по-добра“, каза Стефан Янев на "Дондуков" 2, където президентът благодари на служебния кабинет за свършената работа.

17:10 Президентът Румен Радев събра бившите вече служебни министри, ето какво им каза:

17:07 „Пари за основните приоритети на кабинета „Петков“ - безплатни детски градини, индексация на пенсии и майчински, има“, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента.

17:05 Най-вероятно прокуратурата изпълнява политическа поръчка – да стопира едно разследване. Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира пред журналисти ситуацията с разследването за „Хемус“

17:04 Кирил Петков: Трябва да избегнем по всякакъв начин от 1 януари цените на битовите потребители да скочат. Основният приоритет ще бъде да няма скок на цените на тока, заяви премиерът.

17:00 Гледайте пълния запис на заседанието тук:

16:35 „Всичко, което чух като нападки от парламентарната трибуна към служебното правителство и към мен го определям като отличен атестат за работата на служебното правителства“, каза на излизане от парламента президентът Румен Радев.

16:30 Тържественото заседание на НС приключи с клетвата на новия кабинет:

16:10 Кирил Петков е новият премиер на България. След 4 г. България ще бъде едно съвсем различно място, обеща той.

16:05: Костадин Ангелов: Цялата финансова мощ на държавата се концентрира в ръцете на Кирил Петков и Асен Василев. Централизирате целия портфейл на България в ръцете на двама души, заяви бившият здравен министър.

16:00 Асен Василев: В основата на коалицията стои дълбока антикорупционна програма. Тя е толкова необходима на българското общество, че партии, които с десетилетия стоят в различния спектър, са готови да загърбят собствените си интереси, каза той.

15:58 „Ако има спояващ елемент в тази коалиция, това е омразата. Просто всички вие заедно не харесате някой друг. Друг въпрос е дали е достатъчно, за да управлявате и то добре“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ по време на дебата по избора на кабинет „Петков“ в парламента.

15:55 „Това мнозинство и това правителство само по себе си няма мандат за дълбоки реформи. 4-партийно е, 4 формации участват в него. За да имате мандат за дълбоки реформи, трябва да сте получили много по-силна обществена подкрепа“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Според него се задава ляво-либерално управление, което не си дава сметка „за реалността, пред която сте изправени“ с множеството настоящи и идващи кризи.

„Нито грам от българската енергия не трябва да отива в конфронтация, в саморазправа, в реваншизъм, в обиди и това зависи само от вас“, подчерта Биков. 

15:50 „В следващия кабинет, ИТН ще поеме тежки ресори – ресори, от които всички бягат, но ние като отговорна политическа партия, която никога не е бягала от отговорност ще направим всичко необходимо, за да не се срамуват българските граждани от нас. Днес приключва времето за лозунги, заклинания и празни обещания. От днес започват делата, по които ще бъдем оценяване от българските граждани", заяви Виктория Василева от "Има такъв народ".

15:47 „Два месеца слушам непрекъснати лъжи и атаки към Кирил Петков. Фалшивите новини и манипулацията са грозното лице на едно отминало време и за които избирателите казаха „Стига!“. За вас може би хора като Кирил Петков са хора, появили се изневиделица. 12 години във властта и липсата на връзка с реалността. Вие сте слепи за потенциала на българското общество“, репликира Деница Симеонова от „Продължаваме промяната“ към Радомир Чолаков от ГЕРБ.

15:45 „Аз също съм учил в Европа много преди Вас. Знам какво сте учили и знам какво сте видели. Там е немислимо политик да наруши конституцията и да остане в управлението. Не може министър да използва език на омразата и да остане на власт. Другото, което се тачи на Запад, е толерантността . В проектокабинета има хора, които искат да размазват опозицията.“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

„Позитивното е, че като премиер г-н Кирил Петков ще трябва да бъде страж на Конституцията и законите. Г-н Петков, не слушайте тези, които Ви нашепват да управлявате с репресии“, допълни Чолаков.

15:34 „Идва едно ляво либерално правителство, което ние няма да подкрепим. Няма да го подкрепим по няколко причини. На първо място, защото ние заявихме, нашата категорична позиция, че ще бъдем опозиция. На второ място, защото вътре присъства нашият основен опонент БСП. Правителството е съставено от четири формации. То има три златни пръста и едно силно външно влияние от страна на президента Радев“, заяви лидерът на СДС и депутат от ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Христов изрази своето учудване от присъствието на „Демократична България“ в коалицията и заяви, че единствената консервативна десница в България е ГЕРБ-СДС.

„Като единственият представител на първото демократично правителство това на Филип Димитров, бих ви посъветвал съвсем приятелски, да не живеете с чувство за уникалност и да отричате направеното от другите", заяви Румен Христов, обръщайки се към Кирил Петков.

15:23 Дълбоката съдебна реформа минава през въвеждане на отчетност на главния прокурор, а това не може да стане без оставката на настоящия Обвинител №1. Това подчерта от трибуната на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

15:20 Вече имаме ясно оформен опозиционен лагер от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ в парламента, смята социологът Стефан Георгиев

15:15 Сблъсък между Костадин Костадинов и Явор Божанков в НС на тема домашно насилие. Костадинов остро разкритикува редица от идеите на бъдещите управляващите, включително и желанието на Кирил Петков да не пуска в министерския съвет без зелен сертификат, както и въвеждането на някои текстове от Истанбулската конвенция.

В отговор Явор Божанков от гражданската квота на БСП коментира, че спорните текстове са изчистени. „Ако имате съмнение, че няма нужда от промени в тази насока, вижте последните новини“, каза Божанков.

14:55 Остра реакция от страна БСП по повод изказването на депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син, който отправи критики към лидера на „столетницата“ Корнелия Нинова и предложенията ѝ за социални политики.

„Ние от БСП казваме безплатни и казваме кой ги плаща, но казваме за кой и кой ги плаща, а само при вас бяха платени три пъти, нещо платено то държавата“, обърна се Георги Свиленски към Дилов.

„БСП е подредена партия и си има формите на контрол, а по ваше време и чистачките се назначаваха от вожда“, допълни Ченчев, обръщайки се към Дилов.

14:54 От парламентарната трибуна Любен Дилов-син предупреди кандидата за министър-председател Кирил Петков, че скоро ще се убеди, че последните 7 месеца не са били добро време за България и ще трябва да се справи с настоящата ситуация.

14:52 Паралел между реториката на ГЕРБ при идването им на власт през 2009 г. и „Продължаваме промяната“ сега очерта зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев от парламентарната трибуна.

14:40 Депутатът от „Възраждане“ Петър Петров критикува от парламентарната трибуна коалиционното споразумение в частта „Правосъдие“ и нарече намеренията за съдебна реформа „ялов удар във въздуха“.

14:30 „Приемаме участието си в този кабинет като гарант за социална справедливост в България, като гарант за социална политика и като гарант за грижа за хората“, каза в парламента Корнелия Нинова.

14:20 „Когато получих покана да се присъединя към този проект от г-н Кирил Петков, аз бях впечатлен от неговата биография, но не можах да повярвам в успеха. Познавам вашите началници, спонсори, реших да попитам тях – що за хора са Кирил и Асен, защо не трябва да им вярвам“, каза депутатът Христо Петров.

По думите му не получил информация по този въпрос, но получил предупреждение, че ако продължи да подкрепя двамата лидери на „Продължаваме промяната“ – ще загуби най-ценното нещо, което има. 

14:15 Работете така, че ПП да означава „Продължаваме промяната“, а не „Пълна подмяна“, правителство за поръчки или „просто послепис“, каза Даниел Митов от парламентарната трибуна по време на дебата на новия кабинет.

„Оформя се тройна ляво либерална коалиция, която – ако има десни хора, които са гласували за тях, нека знаят, че тези, за които гласувахте, връщат мрежата на Държавна сигурност“, допълни Митов.

13:51 ДПС няма да подкрепи предложената програма и структура на кабинета „Петков“, защото не е участвало в разговорите за тяхното формулиране. Ще бъдем конструктивна опозиция, заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ по време на обсъждането на новото коалиционно правителство в 47-ото Народ но събрание.

13:44 Народните представители гласуваха допускането на кандидат-министрите, които не са депутати, в залата.

13:41 Процедурно предложение от депутата на ГЕРБ Александър Ненков дискусията да бъде разделена по трите точки в дневния ред. Депутатите подкрепиха предложението на Елена Бориславова за обща дискусия.

13:40 Кирил Петков представи приоритетите на правителството:

13:20 Най-многобройната група в 47-ото Народно събрание, тази на „Продължаваме промяната“, номинира Кирил Петков за министър-председател. 

Председателят на парламентарната група Андрей Гюров представи кратка биографична справка.

13:15 Кабинетът на Румен Радев сътвори хаос във всяка област на обществения живот – това се казва в декларацията на партия ГЕРБ. От парламентарната трибуна Десислава Атанасова изреди всички аспекти, в които двете служебни правителства не са се справили.

„Това управление показа, че президентът дълбоко не разбира нито ролята на президента, нито ролята на служебния кабинет в рамките на кризите“, каза Атанасова.

13:05 За първи път има 3 млрд. запорирани лева, това е много сериозно основание да ми искат оставката – това не е основание на българските граждани, включително и на протестиращите такива. Това обяви главният прокурор Иван Гешев на влизане в парламента във връзка с искането за неговото оттегляне.

13:02 Заседанието на парламента започна:

13:00 „Да пожелаем успех на новото правителство, очакваме го с нетърпение и надежда. Ще ги оценим по тяхната работа“, каза президентът Румен Радев на влизане в Народното събрание.

12:59 „Ние отстояхме своите червени линии по време на коалиционните преговори – отношенията със Северна Македония, Истанбулската конвенция и най-вече социалната политика“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на БСП Ирена Анастасова преди гласуването на кабинета „Петков“ в 47-ото Народно събрание.

12:58 Номинираният за премиер Кирил Петков влезе в парламента минути преди 13 ч.: „Промяната продължава, отговорността, която сме поели, сега ще имаме възможност да реализираме. Надявам се оттук-нататък да говорим за резултати“.

12:57 Моята цел е да премахнем бюрокрацията, хората да могат да правят неща онлайн, да не се налага да висят по опашки, да обикалят между администрации, за да носят хартийки с печати, така че това са ни приоритетите – да спестим време и нерви на гражданите от цялата тая бюрокрация, с която те са свикнали.

Това заяви в кулоарите на НС номинираният за министър на електронното управление Божидар Божанов.

12:55 Има 5 ключови за МРРБ закона, които трябва да се променят, за да се случат проектите в Плана за устойчивост. Това подчерта служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова на влизане в парламента.

12:50 Първият ми приоритет ще бъдат язовирите. Това заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова, която е номинирана за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в кабинета на Кирил Петков.

12:46 Оформящата се четворна коалиция е на Румен Радев, за да може да провежда своя собствена политика, заяви Даниел Митов от ГЕРБ на влизане в пленарната зала.

12:44 Коалиционното споразумение беше първото изпитание за новия период на българската демокрация, заяви кандидатът за министър на растежа и иновациите Даниел Лорер.

12:40 Вероятно новото правителство няма да има много дълъг живот, прогнозира политическият психолог проф. Антоета Христова.

12:30 Кои са подводните камъни пред новите управляващи - отговорът на Христо Иванов:

12:24 Да си припомним кой влиза в проектокабинета на Кирил Петков:

12:23 Това очакваме да се случи днес:

12:22 Добре дошли на нашия онлайн репортаж! Ще има ли България най-накрая стабилно редовно правителство - предстои да разберем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!